Danske soldater skal have klar besked på at anmelde vold, hvis de ser det på deres mission, mener S-ordfører, der netop har set videoen, hvor irakere får tæsk, mens danskere kigger.

Videoen af danske soldater, der i november 2004 ser til, at civile irakere får tæsk, er nået Socialdemokraterne.

- Jeg er selvfølgelig forfærdet over den historie, og jeg er glad for, at vi har fået nedsat en Irak-kommission til at se på det her, siger partiets forsvarsordfører, Bjarne Laustsen.

Videoen, som Ekstra Bladet har fået af efterretningsofficer Anders Kærgaard, der var med på missionen i november 2004, viser irakiske soldater, der banker civile irakere, mens man kan høre danske stemmer kommentere, at »nogle får hug«. Det er danske soldater forpligtet til som minimum at rapportere videre. Men episoden blev fortiet, og netop derfor er det vigtigt at få sådan en sag frem i lyset, mener Bjarne Laustsen.

- Det er vigtigt, at soldater får en meget klar melding om, hvad de ikke skal tolerere at se, og at man skal melde det, hvis man ser noget, siger han.

Han vil endnu ikke kommentere på, om episoden skal have konsekvenser for de involverede parter og henviser til, at Irak-kommissionen skal have lov til at arbejde.

Men han understreger vigtigheden af, at den danske deltagelse i Irak-krigen bliver undersøgt, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i flere omgange hævdede, at der ikke var noget at komme efter.

- Hvis der rent faktisk er det, så skal vi finde ud af, hvem har sagt hvad, og hvem har gjort hvad. Det er interessant at finde ud af, fordi vi derefter kan danne os et samlet billede af, hvad der er sket, siger Bjarne Laustsen.

Irak-kommissions konklusion, der efter planen er klar i 2017, kan meget vel vise, at der var noget at komme efter.

- Irak-krigen var meget upopulær, og derfor kunne man godt have mistænkt nogen for at forsøge at skabe et andet billede, siger Bjarne Laustsen uden at uddybe, hvem der skulle have fortiet noget.