Politisk regulering af bogpriser er en mulighed, men ikke før bogbranchen når til enighed om, hvad man egentlig vil, siger Socialdemokraterne.

Der er behov for en enig dansk bogbranche, hvis politikerne på Christiansborg overhovedet skal overveje at regulere priserne på de danske bøger igen.

Det fastslår Socialdemokraterne, efter den administrerende direktør på forlaget Lindhardt og Ringhof, Lars Boesgaard, har sendt et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R), hvor han opfordrer til at »genoverveje modellen med frie bogpriser«.

- Han peger på en helt relevant problemstilling, for bogen er i en situation, hvor man står over for nogle udfordringer, og spørgsmålet er, om faste bogpriser eller yderligere regulering er vejen frem. Jeg er åben over for de idéer, der kommer, og at vi drøfter dem politisk, men det er meget væsentligt, hvis vi skal til at gennemføre politisk regulering, at det er en enig bogbranche, der kommer og siger til os politikere, at »det er sådan, vi gerne vil have det«, siger kulturordfører Mogens Jensen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Da politikerne for to år siden gav de danske bogpriser fri var det på baggrund af enighed i bogbranchen, der ønskede en liberalisering. Den enighed kan Socialdemokraterne ikke længere få øje på.

- Jeg vil opfordre til, at de forskellige aktører i bogbranchen går sammen, drøfter det og bliver enige om en indstilling til os politikere, og så må vi se på det, siger Mogens Jensen.

Adgangen til billigere bøger i supermarkedet og på internettet har især gjort det sværere for forfattere, der ikke ligger i toppen af bestsellerlisterne, at opretholde en fornuftig indtægt, lyder et af Lars Boesgaards argumenter for at vende tilbage til en model med faste bogpriser. Han peger også på muligheden for at indføre en karensperiode på tre-fire måneder med faste bogpriser på nye udgivelser.

Den nyudnævnte kulturminister, Marianne Jelved, er »meget optaget« af at komme i dialog med bogbranchen, men vil endnu ikke tage stilling til ønsket om at vende tilbage til tiden med de faste bogpriser.

- Der er jo en baggrund for, at der nu kommer disse udmeldinger. Vi kan se konsekvenserne af de frie priser - færre boghandlere - og det er jo noget, man må forholde sig til politisk. Jeg siger ikke hermed, at jeg har taget stilling, men jeg forstår godt, at der reageres fra bogbranchens side, siger Marianne Jelved til Berlingske.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.