Flere hundrede socialdemokrater er lørdag til nytårsmøde. Ifølge DR vil mødet centrere sig om store bededag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes lørdag med det socialdemokratiske bagland til partiets nytårsmøde i Fredericia. Det skriver DR Nyheder.

Her er det forventningen, at det store emne på dagsordenen bliver regeringens forslag om at afskaffe store bededag. Forslaget har affødt kritik fra blandt andet oppositionen, fagbevægelsen og egne rækker.

- Jeg opfatter mødet således, at vi får lejlighed til at sige, hvad vi mener. Vi synes ikke, det er en god idé. Og timingen er helt forkert. Derfor bør man genoverveje, om det er det rigtige at gøre, siger Erling Andersen, der er formand for Socialdemokratiet i Ballerup, til DR Nyheder.

Mediet har talt med 36 lokal- og kredsformænd om deres syn på afskaffelsen af store bededag. Heraf giver flere af dem udtryk for utilfredsheden med regeringens planer.

En del beretter her om medlemmer, der enten truer med at melde sig ud af partiet eller allerede har gjort det.

Således har den lokale formand i Brøndbyøster fået tilkendegivelser fra mellem ni og ti medlemmer om, at de vil melde sig ud, skriver DR Nyheder. Lokalforeningen har 110 medlemmer.

Også den lokale partiformand i Thisted, Poul Henrik Kusk Kristensen, har meldt sig ud af partiet, skriver mediet.

Regeringen har lagt op til, at den vil afskaffe store bededag fra 2024. Pengene fra at afskaffe helligdagen skal ifølge regeringen blandt andet bruges til at fremrykke forsvarsudgifterne, så Danmarks opfylder Natos mål i 2030 - tre år tidligere end planlagt.

Forslaget har mødt meget kritik. Senest onsdag rettede cheføkonom i tænketanken Kraka Ulrik Beck og de to forhenværende overvismænd Michael Svarer og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen en kritik af forslaget i en klumme i mediet Altinget.

Her kaldte de det unødvendigt at afskaffe helligdagen og betvivlede, hvor meget det vil bidrage til statskassen.

Økonomerne mener, at der kan være en økonomisk effekt ved en ekstra årlig arbejdsdag. Men samtidig at det er usikkert.

Borgerne kan nemlig i stedet vælge at justere deres arbejdstid ved eksempelvis at tage færre ekstravagter eller "interessetimer". Arbejdsmarkedets parter kan også aftale en ekstra fridag, lød det.

I så fald vil det udjævne effekten.

/ritzau/