Venstres formand Lars Løkke Rasmussen må alligevel gerne tale på Frit Forums 1. maj-møde.

Hvis han altså stadig har lyst, efter den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum først strøg ham af plakaten for at gøre plads til den unge og nogen mindre kendte partifælle Jakob Engel-Schmidt.

Efter bt.dk har sået tvivl om den reelle årsag til afslaget og beskrevet, at det muligvis ikke kun skyldtes en uheldig dobbelt-booking af to Venstre-politikere, men i virkeligen handler om, at S-toppen blev rasende over, at Frit Forum forærer Thornings politiske hovedmodstander værdifuld taletid på Arbejderbevægelsens festdag, har sagen taget en drejning.

Frit Forums 1. maj-møde finder sted i Suhmsgade det indre København og ikke i Fælledparken, som bt.dk ved en beklagelig fejl skrev i går.

Læs også:

Da Jakob Engel-Schmidt læste på bt.dk, at han var blevet tildelt den taletid på Frit Forums 1. maj-møde, som Løkke skulle have haft, tilbød han straks Frit Forum at vige pladsen for sin partiformand.

Og nu er Marcus Vesterager Lind, som er formand for Frit Forum i København, vendt på en tallerken.

»Når Jakob Engel-Schmidt gerne vil vige pladsen, er Løkke naturligvis velkommen til at komme og tale. Hvis han stadig har lyst til det. Det er planen nu,« siger han.

Marcus Vesterager Linds forklaring om forløbet er imidlertid så hullet, at den i sig selv giver næring til en mistanke om, at han er blevet banket på plads af S-toppen. Hvis en ansat på partikontoret havde forslået at give Løkke værdifuld taletid på Arbejderbevægelsens store festdag, var denne formentlig blevet fyret.

Frit Forum-formanden forklarede oprindeligt, at han først fik en aftale i stand med Jakob Engel-Schmidt, og at Løkkes positive svar kom så sent, at talerlisten var lukket. Det passer ikke. BT har tjekket, hvornår de to Venstre-politikere gav deres endelige tilsagn om at tale. Mail-korrespondancen afslører et andet billede.

Løkke sagde ja til at deltage 15. april, mens Jakob Engel-Schmidt først svarede endeligt ja fem dage senere, mandag 20.april. Hvordan hænger det sammen?

»Nej, nej. Jakob sagde ja tidligere. Det er rigtigt at Løkke sagde ja den 15. april, men jeg så først mailen senere, da jeg har været bortrejst,« siger Marcus Vesterager Lind.

Og du læste ikke dine mail?

»Nej, det var lidt svært at få Wi-Fi forbindelse, så det gjorde jeg ikke.«

Men du sendte jo dit afslag til Løkke mandag 20. april. Hvorfor takker du nej til Løkke, før du har en endelige aftale med Jakob Engel-Schmidt?

»Nej, det kan jeg godt se. Men det var fordi jeg gerne ville være sikker på, at Jakob kunne. Det er rigtigt, at jeg ikke havde fået det endelige ja fra Jakob, før jeg skrev til Løkke.«

Var det ikke lidt forhastet at droppe Venstres statsministerkandidat, før du er sikker på, at Jakob Engel-Schmidt kan komme?

»Jeg antog, at han godt kunne.«

Men du havde jo allerede et tilsagn fra Løkke?

»Jeg bliver altså nødt til at smutte nu. Der er styr på det nu,« lyder det fra Marcus Vesterager Lind.

Jakob Engel-Schmidt synes, at forklaringen lyder hul.

»Når du fortæller mig, at Frit Forum har vidst i flere dage, at Løkke har sagt sagt ja til at komme, før de får et ja fra mig, virker det som om deres forklaring synker til bunds som en sten. Man har også undladt at fortælle mig, at man også har inviteret Løkke. Det er en kedelig måde at kommunikere på, siger han.