Mens Mogens Lykketoft er fløjet til New York for officielt at lade sig vælge som ny FN-formand mandag aften, kæmper hans lokale partisoldater videre hjemme i Taastrup-kredsen, hvor han også er opstillet til det danske folketingsvalg.

For både Lykketoft og lokalkredsen er situationen ganske usædvanlig.

For hvordan overbeviser man Taastrup-vælgerne om, at de om få dage skal sætte krydset ud for Lykketoft, når han i det første år af den fireårige folketingsperiode søger orlov og rejser bort fra Danmark?

Embedded carousel

Ifølge Socialdemokraternes lokalformand i Høje Taastrup, Peter Hamborg Faarbæk, har FN-topposten skabt »en usikkerhed« blandt vælgerne.

»Vi er påvirket af, om folk vil stemme på Lykketoft, når han skal ud af landet. Der er flere, som er usikre på, hvad FN-posten vil betyde. Hvor lang tid er han væk? Kan det svare sig at stemme på ham? Der er skabt en usikkerhed, som sætter spørgsmålstegn ved, om vi har været gode nok til at forklare situationen,« siger Peter Hamborg Faarbæk.

I øjeblikket har partiets lokale medlemmer derfor ekstra travlt med at fortælle vælgerne om, at Lykketoft »snart vil vende tilbage« til dansk politik om et år, hvis han bliver genvalgt, oplyser Peter Hamborg Faarbæk.

»Det gør også, at vi er optimistiske, men man skal jo aldrig sige, at den er hjemme, før valget er overstået,« siger han.

Lykketoft: »Det er ikke en vej ud af Danmark«

Selv fortæller Mogens Lykketoft, at han helst havde brugt alle dage i valgkampen hjemme i Danmark, men:

»Det har ikke været til at forudse, at der kom to valg på en uge, men jeg tager begge opgaver på mig. Som formand for FN vil jeg jo ikke være mere væk fra dansk politik, end jeg var det år, hvor jeg var dansk udenrigsminister. Det er vigtigt, at danskerne er klar over, at det ikke er en vej ud af Danmark og ikke på den måde er mit job. Det er en opgave, som den danske regering har bedt mig om at løse i et år, og så er jeg tilbage på sporet, hvis ellers vælgerne vil have det,« siger Mogens Lykketoft til Berlingske, som har talt med ham i timerne inden udnævnelsen.

Fra en 191 meter høj skyskraber ved siden af FN-bygningen venter Mogens Lykketoft her spændt på, at FN's generalforsamling mandag kl. 22.00 dansk tid vil vælge ham som ny leder.



Det er sikkert og vist, at Lykketoft ender med formandstitlen.

Han er nemlig den eneste kandidat, der stiller op til den prestigefyldte FN-formandspost, som han dermed overtager fra 15. september. Aftenens seance hører derfor til de formelle af slagsen, men er en stor milepæl for Mogens Lykketoft, der er den første dansker nogensinde til at overtage posten.

»Det er meget ærefuldt. Da formandsskabet roterer mellem fem valggrupper, kan der i princippet gå 150 år, før vi får formandsskabet igen. På den måde er det en enestående mulighed for at sætte Danmark ekstra på FN-kortet i de kommende år,« siger Mogens Lykketoft, der kl. 22 skal holde en programtale for FN's generalforsamling.

Tre fokuspunkter i programtalen

I talen vil Mogens Lykketoft især fokusere på det forestående globale topmøde om bæredygtig udvikling, som ifølge Lykketoft er et »meget omfattende projekt«.

»Det handler om, at vi skal have nedkæmpet den globale, ekstreme fattigdom på en bæredygtig måde. Vi skal have sat hele den diskussion meget kraftigt på dagsordenen. Sammen med generalsekretæren (Ban Ki-moon, red.), vil vi i de kommende år forsøge at holde debatten og presset på regeringerne levende, så vi kan være med til at sikre kloden fremtid,« siger Mogens Lykketoft.

Udover bæredygtighed vil Lykketoft desuden fokusere på fred og sikkerhed samt menneskerettigheder, som ifølge Lykketoft er de øvrige søjler, som FN-arbejdet bygger på.

Selvom 69-årige Mogens Lykketoft snart kan kalde sig ny FN-formand, får han ikke tid til at fejre det foreløbigt. Allerede tirsdag vender han tilbage til Danmark, hvor folketingsvalget venter torsdag.