SFs næstformand Ole Sohn vil have de bredeste skuldre til at betale mest i skat. Men når det gælder hans eget personlige selskab, så er det en helt anden sag.

Trods et overskud på 219.033 kroner i 2010 i den tidligere kommunist-formands eget private selskab, Forlaget Sohn ApS, trak han blot 96.600 kroner ud af selskabet i udbytte til sig selv. Om det hænger sammen med, at Ole Sohn kun skal betale 28 procent i skat af et udbytte svarende til 96.600 kroner, er det helt store spørgsmål. Faktum er i hvert fald, at Sohn skal betale 42 procent i skat af alt udbytte over de 96.600 kroner.

Ole Sohn, hvorfor trækker du lige præcis det beløb ud i udbytte af firmaet, der gør, at du slipper med 28 procent i skat?

- Jeg er så heldig, at jeg har vækst i mit firma, og derfor har jeg skullet ud at investere yderligere i firmaet. Det ville være dumt ikke at bruge en del af overskuddet til at investere i stedet for at låne pengene, svarer han.

Skal bruge skattepengene

Ole Sohn vil ellers gerne have banker og multinationale selskaber til at betale mere i skat.

- Vi siger for eksempel åbent, at vi vil bede banker, multinationale virksomheder og skattesnydere om at betale mere i skat, som vi kan bruge til at sikre en fagligt stærk folkeskole, skrev han i en klumme i Kalundborg Folkeblad 25. marts.

Hvordan kan du kræve andre betaler mere i skat, samtidig med at du selv er en skattetænker, når det gælder dit eget private selskab?

- Du kan ikke seriøst mene, at jeg er en skattetænker. De multinationale selskaber betaler slet ikke skat i Danmark. Mit selskab har betalt skat fra den første dag.

Men hvis det ikke var skattetænkning, hvorfor tog du så ikke eksempelvis 100.000 kroner ud og betalte de 42 procent i skat af de 13.400 kroner?

- Nu vil jeg kun forholde mig til, hvad der allerede er offentligt tilgængeligt om mit regnskab. Jeg vil sige, at jeg har ønsket at investere, og derfor har jeg ikke trukket mere af overskuddet ud af firmaet.

I alt indeholder pengetanken i Forlaget Sohn ApS 1,5 million kroner.