Børne- og Undervisningsministeriet har klokken ca. 17 onsdag, efter publiceringen af denne artikel, sendt retningslinjerne ud til skolerne.

Torsdag i sidste uge fik mange danske unge endelig den besked, de havde ventet på i ugevis. De store folkeskoleklasser og erhvervskolerne må igen åbne for elever den 18. maj, lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen.

Men seks dage senere ved erhvervsskolerne stadig ikke, hvordan og hvor meget de kan åbne på mandag.

Det betyder, at erhvervskolerne intet kan melde ud til de håbefulde elever og lærere, som regner med, at de skal starte på mandag.

»Vi havde regnet med at få nogle retningslinjer i mandags, så vi havde en uge til at forberede os. Men nu er vi så tæt på genåbningen, at det bliver meget presset,« siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder doorstep om fase 2 af genåbningen af Danmark efter Regeringen og partilederne har mødtes til de afsluttende forhandlinger på Marienborg, nord for København, torsdag den 7. maj 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder doorstep om fase 2 af genåbningen af Danmark efter Regeringen og partilederne har mødtes til de afsluttende forhandlinger på Marienborg, nord for København, torsdag den 7. maj 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Fremtidens håndværkere har været væk fra skolebænken og værkstedet siden den 11. marts, hvor Danmarks lukkede delvist ned.

»Vi er langt bagud med værkstedsundervisningen, og det begynder at blive kritisk i forhold til de elever, som skal søge læreplads efter sommerferien,« siger Lars Kunov.

Helt konkret ved erhvervsskolerne ikke, hvor mange elever de må lukke ind på skolerne? Om de skal til at sætte ekstra håndvakse op? Om de skal køre med forskudte mødetider? Eller om de skal ud i byen for at leje lokaler? Derudover ved skolerne stadig ikke, om den erhvervsgymnasiale uddannelse EUX må åbne eller ej på mandag.

»Jeg kan intet melde ud til skolerne, for vi bliver holdt hen af myndighederne. Selv om retningslinjerne skulle komme i dag (onsdag, red.), er det næsten for sent,« siger Lars Kunov.

Folketingsmedlem fra Konservativ Folkeparti Katarina Ammitzbøll til åbningsdebat i Folketinget torsdag den 3. oktober 2019.
Folketingsmedlem fra Konservativ Folkeparti Katarina Ammitzbøll til åbningsdebat i Folketinget torsdag den 3. oktober 2019. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
Vis mere

At regeringen ikke kan give erhvervskolerne klar besked, møder også hård kritik fra den borgerlige side af Folketingssalen.

»Det er håbløst, at der er en seriøs tvivl om, hvilke elever som kan starte i skole på mandag. Regeringen må give klar besked,« siger Katarina Ammitzbøll, uddannelsesordfører hos De Konservative.

I aftalen om genåbningsfase to, som samtlige partiledere skrev under på i torsdags, står blot, at erhvervsuddannelserne (EUD) åbner den 18. maj.

»Vi går da ud fra, at det betyder, at alle erhvervsuddannelser kan åbne, inklusiv EUX, så eleverne kan komme tilbage i værkstedet allerede på mandag. Det burde være ret enkelt at give skolerne et klart svar,« siger Katarina Ammitzbøll.