Rigsrevisionen skal undersøge budgetskreddet ved Eurovision i København. Formanden for Region Hovedstaden opfordrer til at stille skarpt på DRs rolle.

Statsrevisorerne vil sætte skatteydernes vagthund, Rigsrevisionen, til at undersøge, hvorfor Eurovision Song Contest 2014 endte med at sprænge budgettet med 77 millioner kroner.

Regningen endte på 112 millioner kroner - flere gange højere en budgettet på knap 35 millioner kroner - og statsrevisorerne vil blandt andet have undersøgt den rolle, selskabet bag Eurovision, Projektselskabet ESC, spillede i forbindelse med det løbske budget.

Men hvor Rigsrevisionen har ret til at få adgang til data fra for eksempel Region Hovedstaden, så kræves det juridisk set, at Wonderful Copenhagen selv går med til at give Rigsrevisionen adgang til informationer i sagen, oplyser statsrevisor Klaus Frandsen (R).

»Hvis de så får adgang til data, så vil vi anbefale Rigsrevisionen at undersøge det. Men hvis Wonderful Copenhagen og projektselskabet nægter at give informationen, kan Rigsrevisionen jo ikke undersøge noget,« siger han.

Formand for regionsrådet i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) har over for metroxpress tidligere afvist, at der skulle være behov for en undersøgelse af forløbet. Nu byder hun undersøgelsen velkommen.

»I lyset af hvilket rodet forløb, der har været omkring finansieringen af Eurovision Song Contest, så er det fint, at Rigsrevisionen går ind i sagen. Og vi vil selvfølgelig medvirke og har en forventning om, at det gør Wonderful Copenhagen også,« siger hun.

Regionrådsformanden mener, at Region Hovedstaden allerede har forsøgt at skabe åbenhed om forløbet, der endte med et storstilet show i B&W-hallerne på Refshaleøen og en kæmpe ekstraregning.

Hun opfordrer derfor til, at Rigsrevisionen graver i den rolle, som DR, der stod for TV-showet, spillede i fadæsen.

»For vi har forsøgt at være så åbne som muligt i hele forløbet og har også givet aktindsigt de steder, vi kunne, men vi kan for eksempel ikke give aktindsigt i den venue- og værtsaftale, som ligger, da Danmarks Radio har henvist til fortrolighed i forhold til radio- og TV-loven,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun sad med i det præsidium, som fulgte projektet undervejs, men afviser, at hun kunne have gjort mere for at bremse budgetskreddet.

»Vi har fulgt med løbende for at løse de konflikter, der opstod, men barren flyttede sig hele tiden. Hver gang man havde løst et problem, dukkede nye problemstillinger op, og i sidste ende var der jo en dato, som hed, at der skulle stå et grandprix færdigt og klar til 195 millioner seere i starten af maj,« siger hun.

Formand for Wonderful Copenhagen Peter Højland meddeler via turismeorganisationens presseafdeling, at organisationens bestyrelse vil »se positivt på en henvendelse fra Rigsrevisionen«. Han har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Overborgmester Frank Jensen (S) fra Københavns Kommune ønsker heller ikke at stille op til interview, men siger i en skriftlig kommentar:

»Jeg synes, det er helt naturligt, at statsrevisorerne ønsker at få undersøgt en sag, der har været så omdiskuteret«.