Den tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, der er under mistanke for i strid med reglerne at have blandet sig i Kinnock-Thorning skattesagen, får nu støtte af en af Skattesagskommissionens helt centrale vidner.

Den daværende produktionsdirektør i Skatteministeriet, Steffen Normann Hansen, vidner først i kommissionen 22. januar, men ifølge oplysninger fra Skattesagskommissionens materiale, som BT har fået kendskab til, oplyser Normann Hansen, at der lå en aftale mellem Skat København og Skatteministeriet om, at de fire efterhånden meget omdiskuterede linjer skulle indgå i skatteafgørelsen.

Peter Loft er blevet beskyldt for at have skjulte motiver i forhold til netop de fire linjer. Ifølge Skattechef i København Erling Andersen ville Loft have linjerne med i skatteafgørelsen for alene at tilsvine den daværende oppositionsleder, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da linjerne antyder, at Thornings mand Stephen Kinnock er homoseksuel.

- Det her handler ikke om at få præciseret en skatteafgørelse, det handler om tilsvining af Thorning, har Erling Andersen sagt om, hvorfor han ikke ville have linjerne med.

Peter Loft har flere gange fastslået, at linjerne kun skulle med, fordi de 'ville bestyrke afgørelsen' samt gøre den så 'uangribelig som mulig'.

Og nu peger Steffen Normann Hansens orientering altså på, at Erling Andersen selv var med til at aftale, at de fire linjer skulle indgå i afgørelsen.

I sin redegørelse skriver Normann Hansen, at der under et møde med Erling Andersen den 13. september 2010, tre dage før Stephen Kinnock fik den endelige afgørelse, var 'enighed om en kort tydeliggørelse' i form af de fire linjer.

Tre dage senere vendte Steffen Normann Hansen og Peter Loft hjem fra en tjenesterejse i Tyrkiet, hvor de i Københavns Lufthavn afhentede en kopi af den foreløbige afgørelse - den såkaldte agterskrivelse - i skattesagen, der frikender Kinnock for skattepligt i årene 2007, 2008 og 2009.

'Da vi fik udleveret agterskrivelsen den 16.09.10 kunne vi konstatere, at den aftalte formulering ikke var medtaget...,' skriver Normann Hansen i redegørelsen.

En anden central embedsmænd, koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen, bekræftede indirekte lige før jul, da han blev afhørt i kommissionen, at det var aftalt, at de fire linjer skulle med.

Han deltog i rejsen til Tyrkiet, og sad i en taxa med Peter Loft og Steffen Normann, da sidstnævnte ringede til Erling Andersen og spurgte, hvorfor de fire linjer ikke ved medtaget.

- Det meste af taxaturen går med, at der bliver snakket frem og tilbage om den aftale, og hvorfor den ikke er blevet holdt, fortalte Skovhus Poulsen kommissionen den 19. december.

Steffen Normann Hansen, der altså vidner den 22. januar, fremstår som en af de helt centrale tilbageværende figurer i skattesagen, der kan blive afgørende for at kaste lys over, hvorvidt der har været forsøg på magtmisbrug fra ministeriets side i forhold til Skat Københavns frifindelse af Stephen Kinnock.

Normann Hansen har ifølge Erling Andersens egen redegørelse, der i sin tid førte til den aktuelle Skattesagskommission, oplyst, at den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen forsøgte at få afgørelsen omstødt.

Og Steffen Normann Hansen har desuden siddet med i tre af de fem meget omtalte møder mellem Erling Andersen og Peter Loft.

Møder som Politiken blandt andet beskrev i november 2010, og som avisen antydede kunne være rammen om magtmisbrug fra ministeriets side, da ministeriet ikke må blande sig i behandlingen af skattesagen.

Peter Loft afviste dengang, at møderne havde karakter af indblanding i skattesagen, men Politiken understregede alligevel, at møderne havde 'væsentlig betydning' for sagsforholdet i Thorning-Kinnock-sagen.

Og ifølge de nye oplysninger fra Skattesagskommissionen bakker Steffen Normann Hansen nok en gang den tidligere departementschef op. Møderne var blot orientering.

'Jeg har den 1. september, 3.september og 13. september deltaget i møder med Peter Loft, Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen (tidligere skattedirektør i Skat København red.), hvor regionen orienterede om sagen, herunder om de undersøgelser der var blevet gennemført...,' oplyser Steffen Normann Hansen i redegørelsen.

Erling Andersen har også allerede selv nedtonet betydningen af møderne med Loft, da han blev afhørt i Skattesagskommissionen i december. Her fortalte Andersen, at han 'orienterede Peter Loft' under en 'kop eftermiddagskaffe'.

Ifølge lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, er det ikke usædvanligt, at der er forskellige versioner af samme sag, som det lige nu opleves med de fire linjer.

- Hver giver sin forklaring, om alle de led, handlinger og møder, og der kan sagtens være forskellige opfattelser af, hvad der præcis er sket.

Hvad skal der til, hvis vi for alvor skal helt se noget, der kan afgøre skattesagen?

- Vi skal se noget i en lidt mere bevis-fast form - eksempelvis noget skriftligt, der beskriver hensigten. Eksempelvis hvis der kan fremlægges en e-mail, hvor der står, at 'det her skal med i afgørelsen', siger han til BT.

Erling Andersen har ikke ønsket at udtale sig om sagen til BT, mens Steffen Normann Hansen ikke har svaret på BTs henvendelse.

Fakta: Her er de fire omdiskuterede linjer

'Skat har sammenholdt de oplysninger, du og din repræsentant har indgivet, med de oplysninger, Skat selv er i besiddelse af eller har indhentet.

Skat finder på denne baggrund at kunne verificere de afgivne oplysninger, som yderligere bestyrkes af de oplysninger, som du og din repræsentant har afgivet om jeres erhvervs-og familiemæssige forhold.'.