Når der udbetales børnechecks i Sverige og Finland, sker det i overensstemmelse med EU-lovgivningen, oplyser Skatteministeriet.

Venstre har ellers tidligere onsdag kritiseret regeringens ageren i sagen om de omstridte børnepenge og har lænet sig op ad et svar fra Socialministeriet, hvoraf det fremgår, at EU-lande som netop Sverige, Finland, Frankrig og Rumænien kun giver børnepenge til børn, der bor i landet.

»Hvis Venstre ønsker at gøre som Sverige og Finland, så bør man jo netop bakke op om regeringens linje. Alle disse lande er forpligtede og administrerer i overensstemmelse med EU-retten,« siger skatteminister Morten Østergaard (R) i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Og det betyder, at en dansker, der arbejder i Sverige, har ret til at sende sine svenske børnepenge hjem til familien i Danmark, eller at en polak, som arbejder i Sverige, har ret til at sende sine svenske børnepenge hjem til familien i Polen.«

Skatteministeriet har fået bekræftet, at Sverige og Finland ligesom Danmark har en national lovgivning om børnechecks, hvor man stiller krav om, at barnet opholder sig i udbetalingslandet. Men dette krav omfatter i Sverige og Finland ikke EU-borgere, og dermed bliver de svenske og finske børnechecks udbetalt i overensstemmelse med EU-forordningen på området.

Dette er ikke tilfældet i Danmark, og det er det, der er omdrejningspunktet for den ophedede debat om børnepenge.

Morten Østergaard har fremsat et lovforslag, der skal sikre, at Danmark følger EUs regler om, at borgere fra andre EU-lande skal have ret til dansk børnecheck fra deres første arbejdsdag i Danmark.

»Principielt set handler det her om, at når man arbejder, betaler skat og bidrager til det danske samfund, så følger det af det europæiske fællesskab, at man også er berettiget til de ydelser, man er med til at finansiere. Præcis ligesom at man som dansker, der bosætter sig i et andet EU-land, er berettiget til ydelserne i det land, hvor man arbejder og betaler skat,« siger skatteministeren.

I dag er der i Danmark et genoptjeningsprincip på børnechecken, som VK-regeringen indførte i 2010. EU-borgere skal dermed bo og arbejde i landet i to år, inden de får ret til børnepengene.

Princippet er imod EU-retten, fastslog EU-Kommissionen i sommer, og regeringen vil derfor med sit lovforslag have ændret den danske lovgivning, så den følger EU. Der er dog ikke flertal for lovforslaget i Folketinget, da de blå partier og Enhedslisten er imod.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), gjorde i sin kritik af regeringen tidligere onsdag ellers opmærksom på, hvad Socialministeriet havde oplyst om de pågældende EU-lande.

»Nu viser det sig jo, at en række øvrige EU-lande har lavet de begrænsninger, som Helle Thorning-Schmidt (S) og Morten Østergaard siger, er fuldstændige umulige og i modstrid med EU. Det hænger jo ikke sammen, og det viser egentlig bare, at regeringen ikke har lavet sit hjemmearbejde i den her sag,« sagde hun.

Skatteministeriet er ved at undersøge, om udbetalingen af børnechecks i Frankrig også stemmer overens med EU-lovgivningen.