Thorning-parrets revisor Frode Holm fik kendskab til rygtet om Kinnocks seksualitet, lige da han blev ansat. Det fortalte skattedirektør Erling Andersen under sin afhøring torsdag.

Hvem plantede rygtet om, at Helle Thorning-Schmidts (S) mand skulle være bi- eller homoseksuel hos parrets revisor? Det spørgsmål var tæt på at blive besvaret af direktøren for Skat København, Erling Andersen, torsdag.

Under sin afhøring foran Skattesagkommissionen i Søborg fortalte skattedirektøren om et møde med revisor Frode Holm på sit kontor den 26. august 2010.

Her krævede Erling Andersen en god grund for, at Thorning ikke ville møde op hos Skat København og fortælle om sit familieforhold med ægtefællen, Stephen Kinnock, under behandlingen af parrets personlige skattesag.

- På et tidspunkt kigger Frode Holm over på mig: »Vil du virkelig gerne vide, hvad der er begrundelsen for, at de ikke kommer?« »Ja«, siger jeg så. Og der siger Frode Holm direkte til mig: »Kinnock er biseksuel, og Thorning vil under ingen omstændigheder sidde ved siden af ham og redegøre om deres personlige forhold«, fortalte Erling Andersen og fortsatte:

- Da han (Frode Holm, red.) påtog sig sagen, fik han oplyst, at Kinnock var biseksuel. Det fik han oplyst af vedkommende, der tog kontakten til ham.

Mere nåede skattedirektøren ikke at sige, før kommissionsformand Lars E. Andersen afbrød ham. Her kunne vidnet komme til at afsløre »personfølsomme oplysninger«, lød det.

Kommissionen besluttede at lukke dørene under den del af afhøringen. Der gik dog kun få minutter, før pressen og tilhørerne fik lov at lytte med igen.

- Der kom ikke så meget nyt, konstaterede kommissionsformanden.

Frode Holm har tidligere forklaret, at han følte sig presset til at give en god forklaring på Thornings fravær, men rygtet om Stephen Kinnocks seksualitet har han aldrig fortalt, hvor kommer fra.

- Jeg nævner det som et eksempel på, hvorfor der kan være mange grunde til, at hun ikke møder personligt, forklarede Frode Holm, da han blev afhørt af kommissionen i november.

Udover homorygtet fortalte Erling Andersen også om det pres, som Skat København oplevede fra toppen af Skatteministeriet - og som skattedirektøren tidligere har beskrevet i sin redegørelse, der var medvirkende årsag til, at kommissionen blev nedsat.

Ifølge Erling Andersen fik daværende departementschef, Peter Loft, blandt andet gennemført, at Skat København skulle udsende en pressemeddelelse om sagen, da medierne i sommeren 2010 var begyndt at skrive om Thorning-parrets skatteforhold.

- Jeg får stoppet en pressemeddelelse ned i halsen, fordi ministeren åbenbart ønsker det. Det bliver jo ikke sagt, at det er ministeren, men når pressemeddelelsen skal godkendes af ministeren, inden den går ud, må jeg formode, det har haft en betydning, fortalte Erling Andersen, der hurtigt begyndte at fornemme »noget, der ligner chikane« fra ministeriets side.

Afhøringen af Erling Andersen fortsætter om en uge, den 18. december, hvor vi blandt andet mangler at få svar på, hvorfor han og kollegaen Lisbeth Rasmussen fra Skat København mødtes med Peter Loft og ministeriets produktionsdirektør så sent som den 16. marts i år, kun fire dage efter at Skattesagkommissionen formelt blev nedsat.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.