Daværende stabschef Bjarne Corydon (S) ringede personligt og bad Skat om offentligt at afkræfte rygtet om Stephen Kinnocks påståede homoseksualitet.
Daværende stabschef Bjarne Corydon (S) ringede personligt og bad Skat om offentligt at afkræfte rygtet om Stephen Kinnocks påståede homoseksualitet. Foto: Martin Sylvest Andersen

Op til en stor partilederdebat få dage før valget i september 2011 forsøgte Bjarne Corydon (S) og Thorning-parrets revisor at stoppe rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være homoseksuel

Den 13. september 2011 - to dage før valgdagen - var det daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidts (S) sidste chance for at markere sig i en stor partilederdebat. Så da der begyndte at svirre rygter om hendes mands seksualitet få dage før, tog daværende stabschef Bjarne Corydon (S) affære.

Han ringede personligt til skattedirektør Lisbeth Rasmussen i Skat København - der var den instans, der havde afgjort Thorning-parrets skattesag ét år tidligere - for at få Skat til offentligt at afkræfte rygtet. Det fortalte øverste direktør i Skat København, Erling Andersen, under sin afhøring foran skattesagskommissionen i Søborg tirsdag.

- Han (Corydon, red.) føler, at Thorning i den situation er fuldstændig hjælpeløs. Han fortæller om en sværm af rygter og spørger, om vi som myndighed kan gå ud og sige, at vi ikke har noget notat om det. Jeg kontakter Peter Loft (daværende departementschef, red.), og vi snakker om situationen. Vi er mest af den opfattelse, at vi nok ikke har nogen mening om den sag, fortalte Erling Andersen.

Lisbeth Rasmussen bliver også kontaktet af Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidts daværende revisor, Frode Holm. Han fortæller, at BT har konfronteret parret med rygtet om, at Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel.

- Frode Holm henvender sig for at høre, om vi kan have en rolle i den sammenhæng. Det afviser jeg, forklarede skattedirektøren.

Historien om rygtet kan blive vigtig i skattesagskommissionens udredning af den komplicerede sag, fordi det er et af de mest håndfaste beviser på, at der under behandlingen af Thorning-parrets skattesag vandrede oplysninger fra Skat København til toppen af Skatteministeriet og omvendt. Det selvom hverken departementet eller ministeren må blande sig i enkeltsager.

Under sin afhøring tirsdag angreb Erling Andersen desuden Peter Loft, daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og ministerens spindoktor, Peter Arnfeldt, for at stå i ledtog mod Thorning. På et møde 13. september 2010 forsøgte Loft blandt andet at få sneget en kommentar ind i Skat Københavns afgørelse af skattesagen, fortalte Erling Andersen. Linjerne handlede om parrets familiemæssige forhold.

- Her står det tydeligt for mig, at Peter (Loft, red.) har været inde ved ministeren med det her. Det handler ikke mere om at få præciseret en afgørelse, det handler om tilsvining af Thorning, sagde Erling Andersen, der hentyder til rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel.

- Så kunne Peter Arnfeldt gå til de herrer bag mig (journalisterne, red.) og sige, prøv at spørge ind til den del med de familiemæssige forhold. Det ville jeg ikke være med til - at bruge en skatteafgørelse til tilsvining af Thorning-Schmidt, sagde Erling Andersen.

Onsdag skal embedsmænd fra Skatteministeriet afgive forklaring. Det er fagdirektør Jan Lund og koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.