Skat får en sønderlemmende kritik af statsrevisorerne for at have opkrævet ulovlige ejendomsskatter.

Cheferne i Skat må have dybrøde ører for tiden.

Først blev statsminister Helle Thornings-Schmidts (S) skattesag lækket til pressen, og nu bliver Skat mødt med en barsk kritik af statsrevisorerne for at have opkrævet ulovlige ejendomsskatter og overhørt advarsler fra flere sider om den ulovlige praksis.

Ifølge en rapport fra Rigsrevisionen brød myndighederne loven fra 2005 til 2010, når de opkrævede ejendomsskatter hos boligejere, boligforeninger og virksomheder.

I alt skal kommunerne foreløbigt betale 1,2 milliarder kroner tilbage til de berørte grundejere.

Også Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Skatteministeriet får kritik for kvaliteten af lovarbejdet, da de skrev ejendomsskatteloven. Den uklare lovtekst var ifølge statsrevisorerne medvirkende til den forkerte skatteopkrævning.

Men sagen kom for alvor ud af kontrol, da Skat i 2004 blev bekendt med, at nogle grundejere stort set slap for at betale ejendomsskat.

I stedet for at bede ministerierne om at ændre lovgrundlaget, valgte Skat den nemme løsning blot at ændre det it-system, som beregnede grundskatteloftet.

Det var ifølge statsrevisorerne starten på den lovstridige praksis, som fortsatte i en årrække - trods gentagne advarsler fra egne medarbejdere og eksterne parter.

Statsrevisorerne "påtaler skarpt", at Skat først i april 2010 orienterer skatteministeren og først i maj orienterer Indenrigs- og Sundhedsministeriet om problemerne. Dermed bruger statsrevisorerne en af deres hårdeste vendinger til at udtale kritik af Skat.

Den ulovlige praksis blev lovliggjort med en lovændring i december 2010. Men på grund af Skats langsommelighed med at stoppe den ulovlige praksis, går staten nu glip af indtægterne:

- Det vil koste staten ca. 1,2 milliarder kroner, som skal betales tilbage til de berørte grundejere - ikke fordi det var lovens hensigt, men på grund af uprofessionel, egenrådig og passiv forvaltning i skat, lyder den barske kritik fra statsrevisorerne.

/ritzau/