Nu skal medarbejdere i staten fremvise et gyldigt coronapas hver uge til deres nærmeste chef. I modsat fald kan medarbejderne blive fyret. Det fremgår af et cirkulære, som Medarbejder- og Kompetencestyrelsen sendte rundt til statslige arbejdspladser fredag, og som beskrives på deres hjemmeside.

B.T. har talt med en kontorchef i en statslig styrelse, som er rasende over, at hun hver uge slavisk skal gå rundt fra medarbejder til medarbejder og bede om at se deres coronapas. Gør hun det ikke, kan hun i sidste ende blivr opsagt.

»Jeg føler mig som en eller anden coronapolitibetjent. Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være min opgave at gå rundt og holde dem i ørerne,« siger kontorchefen, som vi her vælger at kalde Katrine.

Hendes fulde identitet og arbejdsplads er redaktionen bekendt.

Henrik Ullum, Statens Serum Institut, sundhedsminister Magnus Heunicke og Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen. Fra mandag i denne uge træder restriktioner i kraft om, at man skal bruge mundbind i blandt andet den offentlige trafik, men også for at møde på arbejde på statslige arbejdspladser.
Henrik Ullum, Statens Serum Institut, sundhedsminister Magnus Heunicke og Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen. Fra mandag i denne uge træder restriktioner i kraft om, at man skal bruge mundbind i blandt andet den offentlige trafik, men også for at møde på arbejde på statslige arbejdspladser. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Jeg skal sikre mig, at mine medarbejderes coronapas er gyldigt, en gang om ugen. Ellers kan det betyde, at jeg mister mit arbejde. Jeg havde egentlig tænkt mig at nægte, men jeg har talt med Djøf, som siger, at man rent juridisk set godt kan kræve det af mig. Derfor ender det nok med, at jeg slår hælene sammen og siger javel,« siger hun.

Men er dine medarbejdere ikke vaccineret?

»Ja, de siger alle sammen, at de er vaccineret. Vi har også talt om, hvorfor vi så skal se passet hver uge. Men det skal vi altså,« siger Katrine.

Hvordan vil du gribe det an? Vil du bede dem komme ind på kontoret en for en, eller hvad vil du gøre?

Adskillige mellemledere og kontorchefer i staten har fået en mail, som instruerer dem i, at de skal sikre sig, at deres medarbejdere har gyldigt coronapas. Det skal gøres ugentligt. Også selvom medarbejderen er vaccineret.
Adskillige mellemledere og kontorchefer i staten har fået en mail, som instruerer dem i, at de skal sikre sig, at deres medarbejdere har gyldigt coronapas. Det skal gøres ugentligt. Også selvom medarbejderen er vaccineret.
Vis mere

»Jamen, jeg tror, at jeg vil gå rundt til deres borde en gang om ugen. Men det er et bøvl uden lige. Nogle arbejder hjemme af og til. Så skal jeg holde styr på, hvem der nu var her og ikke var her,« siger Katrine, som fortsætter:

»Jeg synes i bund og grund ikke, at det er min opgave. Og jeg ved, at mange af mine kollegaer siger det samme. Hvis man skal tjekke medarbejderne, så kunne man i det mindste købe sig til nogle vagter, som kan tjekke dem, når de møder,« siger hun.

Er det ikke rimeligt, at man tjekker medarbejderne, så vi dæmmer op for smitten?

»Altså, vi sidder jo rigtigt tæt på hinanden, som man gør på en restaurant. På den måde synes jeg, det er okay med et coronapas. Men jeg synes ikke, det er mit job som deres nærmeste chef at tjekke dem. Jeg har mange arbejdsopgaver, som jeg også skal bruge tid på,« siger Katrine og fortsætter:

Hvis du arbejder i en af statens arbejdspladser, så skal du fremvise gyldigt coronapas til din chef hver uge. Ellers kan du i sidste ende blive fyret.
Hvis du arbejder i en af statens arbejdspladser, så skal du fremvise gyldigt coronapas til din chef hver uge. Ellers kan du i sidste ende blive fyret. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT
Vis mere

»Jeg kan heller ikke se, hvorfor det skal gøres, når de nu engang er vaccineret,« siger Katrine.

B.T. har forhørt sig hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, om hvorfor man skal tjekke medarbejdernes coronapas hver uge, selvom de sandsynligvis er vaccineret. En vaccine giver gyldigt coronapas i 12 måneder.

Svaret er, at medarbejderen kan have være smittet med corona, hvilket annullerer dit coronapas, indtil du er symptomfri. Man kan heller ikke umiddelbart se på coronapasset, om medarbejderen rent faktisk er vaccineret eller blot er testet inden for tre døgn.

B.T. har spurgt i Sundheds- og Ældreministeriet for en kommentar til, om det er rimeligt, at statslige medarbejdere hver uge skal have deres coronapas tjekket af deres nærmeste chef under truslen om at blive fyret.

Sundheds- og Ældreministeriet har henvist til Beskæftigelsesministeriet, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Andre læser også