Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Lige eller ulige. Kvinde eller mand.

Så simpelt gør dit cpr-nummer det at skelne mellem, om du er kvinde eller mand. Har du et lige nummer, er du en kvinde. Har du et ulige nummer, er du en mand.

Men denne skelnen mellem to køn og tildeling af et nummer er for simpel, mener Alternativet.

Partiet foreslår derfor at gøre cpr-numrene kønsneutrale for fremtiden.

»Det er ikke sådan, at alle, der allerede har et cpr-nummer, skal have et nyt. Vi foreslår en fremadrettet praksis, så børn får tildelt numre løbende frem for efter køn,« forklarer Alternativets rets- og ligestillingsordfører Carolina Magdalene Maier, der torsdag skal diskutere forslaget i folketingssalen.

»For os er det et meget principielt beslutningsforslag. For der er sådan set ikke nogen grund til, at vi tildeler mænd et ulige nummer og kvinder et lige nummer. Der er nogen – jeg anerkender, at det er få – der føler sig fanget, fordi de ikke identificerer sig som det køn, der fremgår af deres cpr-nummer.«

Har du et bud på, hvor mange personer, der føler sig fanget?

»Nej. Men LGBT-miljøet synes, at de bliver udstillet, når cpr-nummeret fremgår af f.eks sygesikringskortet. For os har det været en anledning til at gribe problemstillingen i respekt for dem, der ikke ønsker at definere sig som enten mand eller kvinde. Mange lande har gjort op med det. Og EU anbefaler, at man ikke offentligt udstiller, om man er født mand eller kvinde. Det er et spørgsmål om at følge med tiden,« siger Carolina Magdalene Maier og henviser til, at man i Indien for eksempel kan registrere sig som mand, kvinde eller et tredje køn - en form for intetkøn.

Kan man ikke definere sig, som man vil, uafhængigt af et tal?

»Det kan man sagtens. Det er bare et tal. Men i det øjeblik du skal ned i banken og låne penge eller til lægen, skal du give dit cpr-nummer. Du kan måske ligne en pige og have et ulige nummer. Det kan skabe unødvendige fordomme. Vi kan ret nemt ændre på det fremadrettet. En ændring kan være med til at skubbe til nogle af de forstokkede holdninger, vi nogle gange ser i dansk politik, når det drejer sig om kønsspørgsmål.«

Forslaget sker også med tanke på de såkaldte interkønnede børn - børn født med kromosomsammensætninger og ydre eller indre kønsorganer, der ligger uden for det, vi normalt forbinder med han- eller hunkøn.

Danmark har nemlig modtaget international kritik for at foretage kønsnormaliserende operationer på interkønnede børn.

»Vi opererer dem meget hurtigt, fordi vi vil have, at de skal være enten pige eller dreng fra starten. Kritikerne mener, at børnene skal have lov til at udvikle sig og selv finde ud af, hvad de vil være. På den måde ønsker vi også et opgør med den gængse forståelse af, at vi skal være enten dreng eller pige,« forklarer Carolina Magdalena Maier.

Du kalder det principielt, Socialdemokratiet kalder det et teoretisk problem. Er du i virkeligheden enig med Socialdemokratiet ?

»Vi har som samfund en forpligtelse til at tage hensyn til minoriteter. Jeg vil hellere kalde det principielt end teoretisk. For der ligger en masse signalværdi i at sige, at Danmark anerkender, at mennesker kan definere sig som det køn, de føler sig som.«

SMS

Hitter på Facebook