Christina Egelund, (LA), kalder det barokt, at vi har en lov mod at spotte guder
Christina Egelund, (LA), kalder det barokt, at vi har en lov mod at spotte guder Foto: Søren Bidstrup

Skal det gøres lovligt at håne Gud og Allah eller brænde både biblen og koranen af? Og er der overhovedet forskel på at håne en gud og så svine julemanden?

Blasfemi-paragraffen bliver sendt til afstemning i Folketinget senest 1. juni. Kun Venstre og Socialdemokratiet stemmer for at bevare den, mens de andre partier stemmer imod. BT debat har talt med Liberal Alliances Christina Egelund og Preben Bang Henriksen fra Venstre, der er dybt uenige.

KOran

»Den skal vi afskaffe, fordi ytringsfriheden er en grundpille i Danmarks samfund.  Vi lever i en tid, hvor der er mange ekstremistiske kræfter, der anfægter de værdier, vi bygger et demokratisk samfund på.  Det er tolerance og liberale friheder. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi står vagt om ytringsfriheden. Det er forudsætningen for en åben dialog og en åben debat. Og det skal gælde både mindre- og flertallet.  Vores nabolande har allerede afskaffet den for at gå forrest mod lukkethed,« siger Christina Egelund og fortsætter:

Det er jo helt barokt, at der står i vores straffelov, at man ikke må håne guder. Især i et land, hvor vi selv mener, der er højt til loftet.

»Der er intet, der viser, at der sker en større hetz mod religioner i de lande, der har afskaffet paragraffen. Så den pointe holder ikke. Det er jo helt barokt, at der står i vores straffelov, at man ikke må håne guder. Især i et land, hvor vi selv mener, der er højt til loftet. Kigger man på de lande, der har fjernet paragraffen, er der ikke en øget terrortrussel mod dem,« siger hun.

»Et andet problem er, at lande som Iran og Saudi-Arabien slår borgere ihjel for at udtrykke sig blasfemisk, og de bruger Danmark som et eksempel på, at det ikke er galt. Det er, synes jeg, rigtig uheldigt. S og V skal vise handling.«

Preben Bang Henriksen mener dog, at han mangler at få besvaret en række spørgsmål, før det kan diskuteres.

»Vi erkender, at det er en svær sag, så vi er i gang med en dialog lige nu i vores gruppe, hvor vi vægter for og imod, før vi tager en beslutning. Der er et spørgsmål om, i hvor høj grad den offentlige debat bliver forrået, i hvor høj grad det vil eskalere med koran­afbrændinger osv., løber vi en sikkerhedsrisiko, hvilke andre strafferegler har vi i loven i dag til at forhindre uroligheder, og hvordan er  det gået i andre lande? Der er altså mange oplysninger, vi gerne vil have på bordet, før vi tager en beslutning. Og indtil da, er vores holdning, som den altid har været: Vi beholder den,« siger Preben Bang Henriksen og fortsætter:

Jeg synes, der er forskel på at håne Gud og så at håne julemanden.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der har lyst til at se 500 koraner eller bibler blive brændt af foran Christiansborg. Bestemmelsen har eksisteret i 151 år, den klarer nok et par måneder mere. Det fortjener at blive overvejet grundigt, før vi tager en beslutning. Der er rigtig mange følelser i det her. Især om gudsbespottelse. Der er en ytringsfrihedsindskrænkning i det her, og det er ikke godt, men det har vi også mange andre bestemmelser, der er.
Og ja, jeg synes, der er forskel på at håne Gud og så at håne julemanden. Det tror jeg, mange synes,« siger han.

 

SMS

Hitter på Facebook