Simon Emil Ammitzbøll (LA) har midt i sorgen over sin mands død fundet kærligheden igen. Denne gang i en kvinde.

At venskab kan udvikle sig til forelskelse og kærlighed er ikke nyt. Men når vi kender den ene part i forholdet som erklæret homoseksuel, og den udkårne nu er en kvinde, bliver vi overraskede. Men det er ikke overraskende for ham selv, fortæller økonomi-og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll åbenhjertigt til BT.

For ti måneder siden mistede Simon Emil Ammitzbøll (39) sin mand Henning Olsen til kræften efter et længere sygdomsforløb. De to havde mødt hinanden i 1998 på en bøssebar i København, og fra den dag var Simon Emil Ammitzbøll ikke i tvivl om, at han var til mænd. Han havde haft pigekærester, men efter gymnasiet blev det mere og mere klart for ham, at han følte sig mere tiltrukket af mænd. Nu er der så en ganske særlig ung kvinde, der har fået ham omvendt, nemlig Kristine Bille (34), som han har kendt gennem 15 år.

»Jeg tror ikke, det er så kompliceret for mig, som det kan være for andre. Fordi det er forelskelsen og kærligheden, som er i centrum. Det kan godt være, at nogen vil dele den slags op i kasser, men så beklager jeg, at jeg ikke er så 'Kvadratisk. Praktisk. God', som en Ritter Sport chokolade,« siger Simon Emil Ammizbøll.

Han ved godt, at nyheden fra hjemmefronten vil være overraskende for mange. Men parret er nu så sikre på deres følelser, at de vælger at være åbne om deres forhold.

Simon Emil Ammitzbøll (th.) sammen med Henning Olsen, der døde 19. august 2016.
Simon Emil Ammitzbøll (th.) sammen med Henning Olsen, der døde 19. august 2016. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Simon Emil Ammitzbølls mand, Henning Olsen, døde 19. august 2016. Ved bisættelsen en uge senere satte Simon Emil Ammitzbøll ord på, hvordan det var at miste sin store kærlighed.

»Vi to har holdt sammen. Vi har talt sammen, vi har grinet sammen, men nu skal jeg græde alene. Og selvom det har været overvældende med alle de søde mennesker – familien, venner, kolleger, bekendte – der har været der for mig – så føles det stadigvæk uendeligt alene. Uendeligt ensomt. Uendeligt tomt.«

En af de nære venner, som har været en trofast støtte for ministeren gennem hele forløbet med Henning Olsens sygdom og død, er Kristine Bille.

De to mødte hinanden i Radikal Ungdom for 15 år siden, og venskabet har holdt gennem alle årene. I en periode blev hun personlig assistent for ham på Christiansborg, i dag er hun landssekretær i den tværpolitiske organisation Europabevægelsen. Og nu har venskabet mellem de to udviklet sig til en intens kærlighedsaffære.

Kristine Bille har trofast været ved hans side siden Henning Olsens død, og var også med til at planlægge bisættelsen. Siden da har de tilbragt rigtig meget tid sammen, og tog også ud at rejse sammen, da Simon Emil Ammitzbøll havde det sværest i efteråret.

Da Simon Emil Ammitzbøll (LA) holdt sin grundlovstale ved mødet i Dianalund 2. juni 2017 bar han stadig sin vielsesring. Og den får lov at blive siddende på fingeren til minde om hans kærlighed til Henning Olsen. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017)
Da Simon Emil Ammitzbøll (LA) holdt sin grundlovstale ved mødet i Dianalund 2. juni 2017 bar han stadig sin vielsesring. Og den får lov at blive siddende på fingeren til minde om hans kærlighed til Henning Olsen. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Foto: Claus Bech
Vis mere

»Hun er bare så sød og dejlig. Vi har altid været tætte, men nu er der opstået følelser, som er blevet til kærlighed. Det er dejligt at være forelsket igen, og dejligt at have en at dele oplevelser og livet med. Det, tror jeg, er vigtigt for alle, og der er mange mennesker, der gør det alt for lidt. Jeg føler mig meget privilegeret,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Hvornår mærkede I, at venskabet havde udviklet sig til kærlighed?

»Det er noget, der har udviklet sig over de seneste måneder. Følelserne ændrede sig, blev mere og mere tætte, og mere og mere nære. Og så handler det om at sætte ord på det. Det var mig, der tog hul på den samtale, og det gik heldigvis, som det skulle. Derefter handler det om at afprøve, om det nu kan passe, at det er sådan. Og det gjorde det. Vi er modne voksne, og vi har det begge to sådan, at vi godt kan tænke os at tilbringe resten af livet med hinanden. Kærlighed kan ikke sættes på formel, det er en følelse, som fysisk sker i hjernen, men mere kan mærkes i hjertet og i maven«.

Du har tidligere nævnt, at særligt december måned var hård for dig at komme igennem, og derfor bl.a. valgte at tage til Schweiz med ’en god veninde’ til nytår. Var det Kristine, du fejrede nytår med?

»Ja, det var det faktisk. Og nu har vi lige været i Paris. Da vi vågnede Kr. Himmelfartsdag, spurgte jeg hende, om hun havde lyst til at tage med til Paris, for så havde jeg fundet rejse, hotel og restaurant. Så vi tog af sted torsdag aften og kom hjem igen lørdag. Det var helt fantastisk.«

Du lyder som den lidt mere romantiske type?

»Ja, det tror jeg, at jeg er. Det er et travlt forår, så det er med at udnytte de ekstra fridage, der er. Vi har meget til fælles, bl.a. interessen for politik. Vi taler godt sammen, kan lide at læse sammen, rejse sammen og bare have det rart sammen.«

Som nævnt har Simon Emil Ammitzbøll tidligere haft pigekærester, men da han og Kristine mødte hinanden for første gang i 2002, havde han fire år tidligere mødt sin store kærlighed Henning Olsen, og var erklæret homoseksuel. Den virkelighed har således været kendt af Kristine Bille i alle de år, hun og Simon Emil Ammitzbøll har været nære venner. Han medgiver da også, at det er kommet bag på dem begge, at deres forhold har udviklet sig på den måde.

»Jeg tror dybest set bare, at man må sige, at kærlighed er noget forunderligt noget. Jeg tror, man forelsker sig i et menneske. Det er i hvert fald sådan, jeg har det. Det er mennesket, som fascinerer. Det er mennesket, som man bliver forelsket og forgabt i. Det er mennesket, og ikke kønnet. Kærligheden handler om, hvordan man klikker som mennesker og om man kan mærke den rigtige følelse i kroppen.«

Fredag d. 10. maj 2014 er der finale i det Internationale Melodi Grand Prix 2014 i København. Rød løber inden showet starter. Her ankommer Simon Emil Ammitzbøll sammen med Henning Olsen til festen.
Fredag d. 10. maj 2014 er der finale i det Internationale Melodi Grand Prix 2014 i København. Rød løber inden showet starter. Her ankommer Simon Emil Ammitzbøll sammen med Henning Olsen til festen. Foto: Betina Garcia
Vis mere

Han fortæller, at begges familier og venner har reageret meget positivt på, at de to nu danner par. De har kun mødt åbne arme. Hans storebror gjorde indtryk med sin konstatering af, at 'man jo forelsker sig i et menneske', så de ord, har Simon Emil Ammitzbøll nu gjort til sine egne. Ingen er i tvivl om, at parret tilbringer utrolig meget tid sammen, og planen er da også at flytte sammen med tiden. Men foreløbig har Kristine Bille sin lejlighed på Frederiksberg, mens han stadig bor på Østerbro.

Du bærer stadig din vielsesring på din højre ringfinger, skal du blive ved med at gå med den?

»Ja, det havde jeg tænkt mig. Den symboliserer den kærlighed, som jeg har haft sammen med Henning. Han er stadig i mit hjerte og vil altid være der. Nu bliver jeg helt rørt. Men den del er der ikke forandret på, selvom jeg også elsker Kristine. Det er vigtigt, at man ikke tænker, at det handler om at Kristine skal erstatte Henning i alle forhold 1:1. Det er et helt andet forhold, som skal leve og udvikle sig på egne præmisser. Og jeg har stadig masser af plads til hende i mit hjerte.«

Simon Emil Ammitzbøll (39) og Kristine Bille (34) har kendt hinanden som gode venner i 15 år. Nu er de sprunget ud som kærester og er bare glade og lykkelige sammen.
Simon Emil Ammitzbøll (39) og Kristine Bille (34) har kendt hinanden som gode venner i 15 år. Nu er de sprunget ud som kærester og er bare glade og lykkelige sammen. Foto: Privatfoto
Vis mere

Simon Emil Ammitzbøll sidder på en tung ministerpost som økonomi- og indenrigsminister, og regeringen har sine udfordringer at slås med. Men han frygter ikke, at der ikke bliver plads til at dyrke kærligheden også.

»Kristine er jo også et travlt menneske og kender til det travle liv fra sit liv på Christiansborg. Og så er det altid rart at have overskud på det personlige plan, når man også skal arbejde meget og med en del udfordringer. Det gør det kun nemmere. Jeg ser frem til et forhåbentligt langt liv fyldt med Kristines og min kærlighed.«

Skal I have børn?

»Det er for tidligt at tage stilling til nu. Foreløbig er hun blevet papmor til min gravhund, Viggo, på fem år. Vi tager en ting ad gangen.«