Lyt til artiklen

Alle ved, at DKP fik penge fra Moskva. læg nu kortene på bordet. Sådan lyder opfordringen fra den kommunistiske partiavis Land & Folks sidste chefredaktør Frede Jakobsen til erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

 I weekenden blev det simpelthen for meget for Frede Jakobsen, da endnu flere afsløringer af, hvor tæt Ole Sohn var på det såkaldte Moskva-guld, at han skrev en harmdirrende opdatering på Facebook: 'For helvede da, Ole Sohn. Tag dig nu sammen. Det handler jo ikke om, om du fik penge fra USSR, mens du var formand for DKP. Det handler om, om DKP fik. Og det ved enhver, at partiet fik. Det handler om, at du lyver, snakker udenom eller siger ingenting. Læg nu kortene på bordet: Selvfølgelig vidste du besked. Med venlig hilsen fra Land & Folks sidste chefredaktør - moi...' skrev Frede Jakobsen. Søndag stod endnu et vidne frem i Berlingske. Hans Kloster, som var kasserer i DKP i 1989-1990 og dermed en af Ole Sohns nærmeste medarbejdere, såede alvorlig tvivl om Sohns forklaring om, at han som DKP-formand fra 1987 til 1991 gjorde alt i sin magt for at standse det såkaldte »Moskvaguld«. Tværtimod var Ole Sohn dybt involveret i, at pengestrømmen fortsat kunne flyde ind i partiet via dets trykkeri, Terpo Tryk, fastslog den daværende kasserer.

- Jeg bliver oprørt over, at Ole Sohn afviser at udtale sig og lægge kortene på bordet. Ole Sohn har enten personligt eller ved fuldmagt til andre forsøgt at hive flest mulige ordrer hjem til Terpo Tryk og derigennem penge til DKP, sagde Hans Kloster.

- Alle og enhver vidste dengang at økonomien slet ikke kunne hænge sammen i sig selv, når der skulle betales udgifter til bladet, medarbejderne og partikontoret på en dyr adresse i København. Der var slet ingen tvivl om, at DKP modtog penge fra Moskva - og pengene gik jo angiveligt både gennem Terpo Tryk og blev afleveret i kufferter, siger Frede Jakobsen til bt.dk. - Det pinlige er at høre på Ole Sohns evindelige løgne og bortforklaringer. Vi er en del, der er virkelig glade for at slippe af med den tidligere regering og hele tiden at skulle høre på sure Pia Kjærsgaard. Men så er det bradærgerligt at de første måneder af den nye regerings periode skal gå med, at erhvervsministeren prøver at snakke sig udenom a<t han ha<r modtaget sorte penge fra Moskva da han var formand for DKP. - Det handler jo bare om at sige undskyld. Men nu har han snart viklet sig ind i så mange forklaringer, at det er ved at være for  sent. Han har stadig chancen for at sige undskyld. Men så skal det også være nu, siger Fede Jakobsen. I Politiken lørdag skrev den tidligere chefredaktør for det sovjetiske pressebureau Novosti (APN) i København Sergei Serebriakov i en kronik: 'Lad mig lige sige det ligeud: Jeg tror ikke, at Ole Sohn er en sikkerhedsrisiko på grund af sin fortid. Men at den tidligere partiformand havde et detaljeret kendskab til DKP's økonomiske situation, til alle eksisterende finansieringskanaler, inklusive sorte penge fra den såkaldte Internationale Støttefond til venstreorienterede arbejderorganisationer, er der i mine øjne ingen tvivl om. 'Sohn kæmpede til den bitre ende for at redde økonomien i det synkende foretagende DKP (Dansk Kommunistiske Parti) og opgav kun efter at have indset, at 'forretningen' i virkeligheden ikke var andet end en ren donation fra Kremls side.' Statsminister Helle Thorning-Schmidt er adskillige gange blevet afkrævet  svar om sagen fra oppositionen. Men hun vil kun sige, at hun ikke kender noget til sagen, og at hun har fuld tillid til Ole Sohn.