To markante SF'ere er uenige om brugen af såkaldte gummiceller i psykiatrien som alternativ til bæltefiksering.

Sundheds - og psykiatriordfører i SF Özlem Cekic er med egne ord både rystet og chokeret over, at Dansk Psykiatrisk Selskab kan foreslå isolationsceller som alternativ til bæltefikseringer. Det siger hun til Dagens Medicin:

- Det ser for alvor håbløst ud, hvis formand for psykiaterne blot vil erstatte tvang med en anden form for tvang. Jeg savner reelle alternativer til tvang, ikke en bredere palet af tvang, siger hun til magasinet og eftersøger i stedet handling fra psykiaterne.

- Jeg fatter det ikke, og man kommer unægtelig til at tvivle på, om psykiaterne reelt vil have mindre tvang, siger Özlem Cekic.

Men sundhedsminister og SF's egen Astrid Krag mener derimod, at isolationsceller kan være et godt alternativ til bæltefikseringer, udtaler hun til Dagens Medicin:

- Jeg går ind for at reducere anvendelsen af tvang inden for psykiatrien. Og derfor synes jeg også, at det giver god mening at afprøve, om isolationsrum kan være et alternativ til bæltefikseringer, siger sundhedsministeren, men det ser nu ud til, at ministeren bløder lidt op, da BT spørger til uenigheden.

- Der skal ikke være tvivl om, at jeg ønsker at reducere anvendelsen af tvang i psykiatrien. Tvang skal altid være den sidste udvej. Men det er et alvorligt indgreb, at fastspænde en patient i længere tid, og derfor er jeg også åben over for at afprøve alternativer til de langvarige bæltefikseringer, siger Astrid Krag i et skriftligt svar til BT fredag eftermiddag.

Uenigheden hos SF'erne vækker undren hos Jane Heitmann, psykiatriordfører for Venstre.

- Det undrer mig meget meget, at Özlem Cekic har meldt ud, at hun både er "rystet og chokeret", over, at psykiatere foreslår brug af non-stimuli-rum – mens Sundhedsministeren i Dagens Medicin er positiv over for non-stimuli-rum. Betyder det så, at Özlem Cekic også er "rystet og chokeret" over ministeren?, spørger Jane Heitmann i Dagens Medicin, hun vil nu bede sundhedsministeren redeføre for hendes udmeldinger om at afprøve isolationsrum som alternativ til bæltefikseringer.

Spørgsmålet om gummiceller eller ej er blevet rejst efter, at man, stik imod hensigten, har set en stigning af brug af langvarige bæltefikseringer af psykiatriske patienter.