Utilfredshed. Statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale var for borgerlig og ukonkret, mener flere i SFs bagland.

Utilfredsheden med statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale breder sig nu til SFs bagland. Den socialdemokratiske statsministers tale var ganske enkelt for borgerlig, mener flere hos regeringsmakkeren SF.

- Efter talen sad jeg tilbage med den tanke, at der kun var marginal forskel på Thornings tale og de nytårstaler, som Lars Løkke Rasmussen holdt. Det helt store problem er, at Thornings tale ikke indeholdt nogen fortælling om, hvordan hun vil skabe et andet samfund efter ti år med borgerligt styre. Der var i det hele taget ikke noget, som gav forhåbninger om, at noget kommer til at se anderledes ud, siger SFs regionsmedlem i Nordjylland, Mogens Ove Madsen.

ER DU ENIG MED SF'ERNE I, AT THORNINGS NYTÅRSTALE VAR FOR BORGERLIG? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

De tidligere SF-folketingsmedlemmer Kamal Qureshi og Pernille Frahm er heller ikke imponerede.

- Jeg savner nok som de fleste af vælgerne en statsminister, der viser, at der er kommet en ny regering med en ny politik. Er Socialdemokraterne på vej tilbage til 90ernes højresøgende politik uden et reelt opgør med VKOs snæversynede politik?« spørger Kamal Qureshi på Facebook, mens Pernille Frahm savnede, at talen berørte emner som miljø, klima, ligestilling og kultur.

- Og jeg savnede virkelig noget om god regeringsførelse, for denne regering bør sætte det som sit særlige mærke, at det er slut med magtmisbrug. Det ærgrer mig, at hun ikke gør det, siger Frahm.

Et andet tidligere SF-folketingsmedlem, Karsten Hønge, kalder nytårstalen »okay«.

- Men det er ikke en, der sparker røv. Jeg savner rød-grønne pejlemærker. En ny regering skal markere, at den vil noget nyt, ellers bliver vi i tvivl om kursen, siger han.

Ikke noget om retningen

Mattias Tesfaye, medlem af partiets øverste organ i landsledelsen, giver Thornings tale middelkarakteren syv, fordi den ifølge ham markerer et brud med den tidligere regering.

- Men det bliver ikke til mere, fordi jeg er enig med de kritikere, som siger, at der ikke var meget nyt konkret at hænge sin hat på. Man har som regeringsleder både ret og pligt til at spille lidt ud og sige, hvilken retning man gerne vil gå. Det var der ikke noget af, siger han.

Landsledelsesmedlem Poul Overlund-Sørensen, mener ikke, at Thornings nytårstale vil sætte sig varige spor i danskernes hukommelse.

-Tilstedeværelsen af helt konkrete ting glimrer ved deres fravær. Det er en god og udmærket tale, men ikke en der vil blive husket. Den har ikke markeret konkrete strategier fremad, siger han, mens landsledelsesmedlem Hans Winther godt kunne have ønsket sig en nytårstale, der kom med mere optimistiske og konkrete bud på, hvordan vi kommer ud af den økonomiske krise:

- Jeg synes godt, man kunne tænde et lys for enden af tunnelen.

Thorning forsvarer sig

S-ledelsen har ikke megen forståelse for de kritiske bemærkninger. »Jeg forstår ikke, at man ikke i SFs bagland kan høre ud af talen, at der er kommet en ny regering. Helle Thorning-Schmidt understregede jo klart fællesskabet og respekten for de svageste i samfundet, samtidig med at alle bliver nødt til at bidrage i den nuværende økonomiske situation,« siger gruppeformand Mogens Jensen (S) og tilføjer:

-Det var en klar rød tale, og i det omfang, at der var blå striber i den, så er det, fordi Helle Thorning repræsenterer et kompromis og en regering med tre partier.

Helle Thorning-Schmidt var i aftes selv ude at forsvare sin tale i et interview på DR1:

- Jeg tror ikke, man skal lægge politiske udspil frem i en nytårstale, sagde hun.

Synes du også, at Thorning nytårstale var for borgerlig? Eller er SFernes kritik fuldstændig malplaceret?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.

BNB