Lyt til artiklen

Flere fremtrædende SFere kræver en urafstemning om den ledige formandspost i partiet.

SF skal ud i et internt kampvalg om den formandspost, som Villy Søvndal i går forlod. Det kræver store dele af partiet ifølge Politiken.

Dermed sender de også et signal om stor modstand mod et scenario, som mange finder sandsynligt: at partitoppen forsøger at presse sundhedsminister Astrid Krag igennem som ny formand. Tværtimod skal flere kandidater opstilles og dyste i en urafstemning, lyder det fra en lang række fremtrædende SFere.

- Det er altafgørende. Vi har en meget stærk demokratisk tradition i partiet, og selvfølgelig skal det til urafstemning, hvem der skal være formand« siger gruppeformand Pernille Vigsø Bagge.

Netop en urafstemning var modellen, da Villy Søvndal blev valgt i 2005. Her sejrede han i et kampvalg mod handelsminister Pia Olsen Dyhr og landsledelsesmedlem Meta Fuglsang. Og hvis ikke det sker igen, bliver hele kulturen i SF underkuet, advarer tidligere folketingsmedlem Kristen Touborg.

- Jeg stemte ikke på Villy sidst, men i det øjeblik, at han blev valgt, var han min formand, og så sluttede jeg op om ham. Så det er selve grundlaget for vores demokrati i partiet. Jeg er imod, at man er kåret på forhånd til den vigtigste post i partiet, siger han.

Landsledelsesmedlem Poul Overlund-Sørensen nøjes med at sige, at partiet vil lide skade af en hurtig løsning med kun en kandidat.

Ethvert forsøg på kup vil støde imod kulturen i partiet. Det vil være et utroligt dumt træk, siger han til Politiken.

Alt tegner da også til, at mere end en enkelt kandidat vil melde sig, når partiets landsledelse har fastlagt procedurerne for formandsvalget på mandag.