Socialistisk Folkeparti vil fjerne det offentlige tilskud til børnehaver og vuggestuer, der hviler på et religiøst grundlag.

»Der skal ikke trækkes en religiøs hue ned over hovedet på børnene, inden de selv kan nå at forme deres egen tankegang. Det skal skattekroner ikke gå til,« siger børneordfører og gruppeformand Jacob Mark (SF).

Den socialdemokratiske regering deler holdningen hos SF og er klar til at se på, hvordan en lov kan udformes.

Anledningen til SF-forslaget er sagen om, at Taiba-moskeen på Nørrebro i København vil åbne en daginstitution finansieret af en donation fra den saudiarabiske ambassade i København.

SF er bange for, at man ser den samme stigning i religiøse børnehaver og vuggestuer, som man har set med religiøse friskoler.

»For 30 år siden havde du ikke lige så mange muslimske friskoler, som vi har i dag. Det er også det, vi ønsker at stoppe,« siger Jacob Mark.

Forslaget vil også ramme de mange kristne børnehaver, som oprindeligt er etableret af folkekirken, og hvor flere har eksisteret i over 100 år.

Det ændrer dog ikke på SF's holdning, som nu skaber utryghed hos de kristne børnehaver.

»Det er en meget farlig glidebane at komme ud på. Det er i min optik et populistisk forslag, og det er, som om man vil mistænkeliggøre det at have en religion,« siger Henrik Vagner, direktør i organisationen Fobu.

Den repræsenterer selvejende og private daginstitutioner – heriblandt 20-30 daginstitutioner, som for over 100 år siden blev stiftet af kirkerne.

De kaldes også menighedsbørnehaver. Nogle af dem er stadig forbundet med kirken eller bruger kirkens lokaler.

»Forældre skal kunne få deres børn i en institution, som de kan identificere sig med. Og hvis alle demokratiske spilleregler samt de krav og standarder, som kommunerne fastsætter, overholdes, så er vuggestuen eller børnehaven jo etableret på et solidt grundlag,« mener Henrik Vagner.

Han får ingen hjælp hos regeringen, der deler SF's holdning om, at daginstitutioner ikke skal baseres på et religiøst grundlag.

»Det er et rigtigt spændende forslag fra SF og ligger meget i tråd med, hvor vi også står,« siger børneordfører Kasper Sand Kjær (S) og tilføjer:

»Det er vi bestemt klar til at se på. Nu må vi se på, hvad der kan lade sig gøre lovgivningsmæssigt.«

B.T. har uden held forsøgt at få en kommentar fra Taiba-moskeen.