SF og Enhedslisten bakker fortsat op om Smittestop-app, men forbud i ministerium er en streg i regningen.

Da appen Smittestop blev udarbejdet, havde en lang række partier stor fokus på it- og datasikkerheden i den. Appen, der er hentet små 800.000 gange, skal opspore og bremse udbredelsen af coronavirus i Danmark, og regeringen ønsker, at så mange som muligt henter den.

Onsdag skrev Information dog, at Udenrigsministeriets ansatte har fået forbud mod at hente appen. Da appen skal bruge en åben Bluetooth-kanal, udgør den nemlig et it-sikkerhedsproblem.

- Jeg synes, det er meget uheldigt, at det nu kommer frem, at folk i Udenrigsministeriet ikke må bruge denne her app. Jeg kan godt frygte, at det skaber tvivl i befolkningen om, hvorvidt den er sikker at bruge.

- Ministeren skal komme meget hurtigt på banen og forklare, hvad der er op og ned i dette her. Og er der sikkerhedsbrister, så skal de selvfølgelig repareres, siger it-ordfører for SF Karina Lorentzen Dehnhardt.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i et svar, at app'en har været igennem et omfattende sikkerhedstjek og at man "som borger trygt bruge appen og bidrage til at bryde potentielle smittekæder".

- I forbindelse med udviklingen af smittestop-appen blev der nedsat et uvildigt advisory board (rådgivningspanel, red.) med eksperter inden for datasikkerhed og beskyttelse af privatliv.

- Advisory boardets vurdering har været, og er stadig, at appen er sikker at bruge for borgere, skriver ministeriet.

SF mener fortsat, at danskerne bør hente appen, så coronavirus mest effektivt kan bekæmpes. Enhedslisten bakker også fortsat op om appen.

- Jeg føler mig stadig på fast grund i forhold til brug af Smittestop-appen. Bluetooth og lokal lagring er stadig en forholdsvis sikker metode at bruge. Og langt bedre end alternativer som brug af gps og ekstern lagring, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Langt de fleste danskere bruger da også normalt Bluetooth til eksempelvis trådløse headsets, højttalere og så videre.

Og ifølge De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er den åbne Bluetooth-kanal da heller ikke et problem for langt, langt de fleste.

- Jeg har selv appen installeret og mener, den er sikker at bruge.

- Sikkerhedsbekymringen her er ikke appen, men Bluetooth-teknologien. Så det gælder alle apps, der skal have en åben Bluetooth-kanal, siger han og fortsætter:

- Det er klart, at ansatte, der sidder i et ministerium eller i et job, hvor de har meget fortrolige informationer på deres telefoner, har behov for et øget it-beredskab i forhold til, hvad vi almindelige mennesker har.

Det medgiver SF's Karina Lorentzen:

- Men it-sikkerhed er generelt vigtig for befolkningen, og jeg kan være bange for, at man taber tilliden til denne her app. Og vi vil jo rigtigt gerne have, at folk bruger den, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

/ritzau/