Vælgere, der satte folketingskryds ved liste F, beklager, at regeringspartiet har bevæget sig for langt til højre, viser ny meningsmåling.

SFs vælgere giver venstrefløjen i partiet ret i deres kritik af ledelsen. SF har bevæget sig for langt til højre. Det mener et flertal på 61 procent af de vælgere, der stemte på SF ved valget i september 2011. Det fremgår af en særlig meningsmåling, som Gallup har lavet blandt 414 SF-vælgere, skriver Berlingske.

Dermed får venstrefløjen i SF et stærkt kort på hånden i kampen om partiets linje på landsmødet om halvanden uge, vurderer valgforsker Rune Stubager, der er lektor ved Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Det giver da støtte til den forklaring, at partiet har bevæget sig for langt væk fra der, hvor de stod, og det koster, siger Stubager.

Debatten om, hvem der har ansvaret for de dårlige meningsmålinger, dukkede senest op i weekenden, hvor SF-formand Villy Søvndal beskyldte »brokkerøvene« for at skade partiet.

Ifølge Rune Stubager giver de seneste ugers åbne skænderi om næstformandsposten og partiets rolle som enten arbejderparti eller folkeparti ganske rigtigt et ekstra tryk nedad, men kimen til fremmedgørelsen af vælgerne blev lagt i det meget tætte samarbejde med Socialdemokraterne før valget. Siden valget har SF fået støtte fra de Radikale i udlændinge- og miljøpolitikken, men nu er det den økonomiske reformdagsordenen, der koster, vurderer han.

- Den politik, der føres, ligger mere til højre, end det SF havde lovet i valgkampen, siger Rune Stubager.

En af de interne kritikere, Annika Smith fra landsledelsen, føler sig bekræftet af målingen.

- Jeg er enig i, at vi havde et problem længe før, jeg begyndte at »brokke« mig. På grund af det meget tætte samarbejde med Socialdemokraterne blev vi usynlige for vælgerne. Der kan man godt tale om, at vi har bevæget os hen imod Socialdemokraterne og dermed mod højre, siger Annika Smith til Berlingske.

Men SF-toppen vil ikke høre tale om, at SF er rykket så meget som en millimeter til højre.

- Nej, vi er begyndt at indgå kompromisser og være pragmatikere: I stedet for være et protestparti, er vi blevet et indflydelsesparti. Det er en ny rolle, som vælgerne skal vænne sig til, siger gruppeformand Pernille Vigsø Bagge. Hun kalder dog samtidig SF-vælgernes dom for en naturlig konsekvens af folketingsvalget i september.