SF agter at stemme for, at Folketinget ophæver Claus Hjort Frederiksens immunitet.

Det bekræfter formand Pia Olsen Dyhr efter et gruppemøde.

»Vores folketingsgruppe er kommet frem til, at vi kommer til at ophæve Claus Hjorts immunitet, så domstolssystemet får mulighed for at prøve sagen. Det er det, sagen handler om,« siger hun.

Hun blev selv orienteret om indholdet af den dybt fortrolige tiltale mod den mangeårige Venstre-politiker mandag.

»Det er ikke os som politikere, der skal være dommere i denne sag eller anklagere. Det er alene det, at vi ophæver immuniteten, så sagen kan blive prøvet ved domstolssystemet,« siger Olsen Dyhr.

Det seneste døgn har justitsministeren haft flere partiledere til fortrolige orienteringer, hvor blandt andet Rigsadvokaten, der har indstillet til, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, ville briefe om baggrunden.

Den mangeårige toppolitiker er sigtet for at dele statshemmeligheder, hvilket i yderste konsekvens kan give ham 12 års fængsel.

Med SF's tilkendegivelse har tre partier nu sagt, at de vil stemme for at ophæve hans immunitet, så han kan retsforfølges.

Foruden SF er det Socialdemokratiet og Frie Grønne. Dermed er der 67 mandater bag.

Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige afviser.

Radikale Venstre, Enhedslisten og De Konservative har endnu ikke meldt noget ud.

Sidstnævnte virker dog til at være snublende tæt på at stemme for at hæve Hjorts parlamentariske immunitet, hvis man skal tolke på partiformand Søren Pape Poulsens udmelding efter sin orientering mandag.

»Man må i hvert fald sige, at hvis vi får et folketing, der mener, at jo mere hemmelige oplysninger man har tilgængeligt, så kan man blive fredet af sine kolleger i Folketinget, så synes jeg, vi har et stort problem,« lød det fra Pape, der først vil melde noget officielt ud efter et gruppemøde senere på ugen.

Claus Hjort Frederiksen har selv oplyst, at sagen mod ham udspringer af flere interviews, hvor han har talt om et yderst hemmeligt aflytningssamarbejde med USA.

Han nægter sig skyldig i anklagerne om at have delt statshemmeligheder.

»Jeg mener ikke, at jeg har sagt noget, som ikke allerede var sagt i offentligheden,« har han fastslået i en kommentar til B.T.