Lyt til artiklen

Partiets kandidater kan blive bedt om at skrive under på, at de i tilfælde af partiskifte overlader deres mandat til anden SFer.

SF vil beholde partiets mandater i egne rækker, og derfor kan SF-kandidater til det kommende kommunal- og regionsvalg blive bedt om at skrive under på, at de trækker sig fra deres post, hvis de forlader partiet eller hopper over til et andet parti efter valget. Det skriver Jyllands-Posten.

»Man opstiller for SF og vælges for SF. Vælgerne har stemt på SF, så som folkevalgt forvalter man et mandat for partiet,« hedder det i det såkaldte kandidathåndslag, som partiets kommunalpolitiske landsudvalg har udarbejdet.

Håndslaget kan i sidste ende ikke forhindre valgte SFere i at forlade partiet til fordel for et andet politisk parti, erkender formand for udvalget og byrådsmedlem i Kolding, Lis Ravn Ebbesen (SF), over for avisen.

»Men man kan bruge det til forventningsafstemning og prøve at appellere til, at vi står sammen om projektet,« siger hun til Jyllands-Posten.

SF har i denne uge set flere prominente profiler forlade partiet til fordel for Socialdemokraterne, og den nu tidligere politiske ordfører Jesper Pedersen (S) samt det tidligere medlem af Europa-Parlamentet for SF Emilie Turunen (S) har taget deres mandater med over til Socialdemokraterne i henholdsvis Folketinget og Europa-Parlamentet.

Det er dog ikke de aktuelle partihop, der har medført kandidathåndslaget, da det allerede var udarbejdet inden.

Men partihoppene viser, at det er relevant, påpeger medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen (SF), der gerne ser, at man også benytter sig af håndslaget ved valg til Folketinget og Europa-Parlamentet.

»Det aktualiserer, at der er en gentleman-forståelse, som vil sikre, at vælgernes stemmeafgivning er mere udtrykt,« siger han til Jyllands-Posten.

Som det er i dag, er det op til den enkelte lokalforening at bede kandidater om en underskrift.

Blandt lokalformænd og byrådspolitikere fra SF er der udbredt enighed om, at Jesper Petersen og Emilie Turunen bør forlade henholdsvis Folketinget og Europa-Parlamentet og overlade deres mandater til det parti, de er valgt for.

I en stikprøve foretaget af Berlingske Research onsdag svarede 77 ud af 110 lokalformænd og byrådspolitikere fra partiet, at de to nybagte socialdemokraters taburetter rettelig tilhører deres tidligere parti.