SFs politiske ordfører Jesper Petersen gør op med Enhedslisten, der har kritiseret skatteminister Thor Möger Pedersens ( SF) forslag om skattelettelser til lavtuddannede.

-Enhedslisten opfører sig som et klientparti, hvor graden af venstreorienterethed handler om størrelsen på offentlige ydelser. De svigter nogle helt klassiske venstre-fløjsværdier, siger Jesper Petersen til B.T.

- De skal komme ind i kampen. Jeg er bange for, at de er i gang med at melde sig helt ud af de kommende forhandlinger.

Stridens kerne

Striden handler om, at skatteministeren har foreslået en skattereform, der skal tilgodese folk i arbejde fremfor kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og studerende.

Ifølge Enhedslisten vil sådan en skattereform skabe øget ulighed. Partiet har revset regeringspartneren for at være for borgerlig.

- Enhedslisten taler ned til de arbejdsløse, hvis de tror, at løsningen på deres problemer er at give dem 30-40 kr. mere om måneden i kontanthjælp i stedet for at bruge de sparsomme midler på at skabe nye muligheder for job og uddannelse, siger Jesper Petersen.

Vil give gaver

- De giver indtryk af, at man i en økonomisk presset situation kan give gaver til højre og venstre. Det er misforstået socialisme. Jeg forstår simpelthen ikke, at det ikke skal være venstreorienteret nok at kæmpe for, at de lavtlønnede lønmodtagere, der, trods elendig løn, står op hver morgen, smører madpakke og tager på arbejde i hvide træsko og kedeldragt, skal få mere ud af at gå på arbejde, lyder kritikken fra SFs politiske ordfører.

Han håber, at Enhedslisten vil være mere samarbejdsvillig, når reformen skal forhandles på plads. For det ville måske nok skabe mere lighed, rent matematisk set, at give mere i SU eller førtidspension og så hæve skatten på f. eks. rengøringsassistentens løn, men:

- Jeg synes ikke, det er retfærdig politik, siger Jesper Petersen.