Statsrevisorerne har givet VK-regeringen en næse for rod i virksomheders skat, mener SF. Venstre afviser.

Den afgående VK-regeringen kan føje endnu en næse til samlingen.

Sådan lyder det fra SF's skatteordfører, Jesper Petersen, efter at statsrevisorerne har udtalt, at de finder det kritisabelt, at Skat ikke i tilstrækkelig grad har gjort det vanskeligere for virksomheder, der bevidst ønsker at snyde.

- Det er et utvetydigt sprog fra de rigsrevisorer, der gentagne gange har påpeget problemer med regeringens forvaltning af skattevæsnet, siger Jesper Petersen og fortsætter:

- Det er en næse til regeringens forvaltning af vores skattevæsen. Det er blevet til en af den gamle regerings helt store oversete skandaler.

Ifølge Jesper Petersen har VK-regeringen været "dybt naive" og kostet danskerne milliarder af kroner i tabte skatteindtægter, fordi man ikke har ført en systematisk kontrol med virksomhedernes skattebetaling.

Ifølge en rapport fra Rigsrevisionen er andelen af virksomheder, der begår fejl i deres skattebetaling, steget fra 42 procent i 2006 til 52 procent i 2008. Det er på den baggrund, at statsrevisorerne udtaler deres kritik.

Venstres Kristian Jensen var skatteminister i perioden 2004 til 2010, men han afviser at have fået en næse.

- Nej, sådan opfatter jeg det ikke. Rigsrevisionen skriver i sin rapport, at idéen bag indsatsstrategien er den rigtige. Så kan man sige, at man ikke er kommet langt nok med udviklingen af delmål.

- Jeg kan ikke sige, hvordan arbejdet har været efter den 22. februar 2010. Men jeg er i hvert fald tilfreds med arbejdet indtil da, siger Kristian Jensen.

Han erkender, at det ikke er tilfredsstillende, at der i den undersøgte periode er sket en stigning i antallet af virksomheder, der ikke efterlever skattereglerne.

Men han understreger, at strategiskiftet først skete med virkning fra 2008, og derfor kan man ikke sige, at den ændrede kontrol er årsag til udviklingen, siger Kristian Jensen.

Han modtog i 2009 en næse for i strid med grundloven at have igangsat dele af skattereformen og administreret efter nye regler, allerede inden de var vedtaget i Folketinget.

/ritzau/

Andre læser også