Regeringen og DF vil skære 20 procent af DR's budget. Men det vil hverken SF, R eller Alternativet gå med på.

København. Hvis regeringsmagten skifter efter et valg, så stopper besparelserne i DR.

Sådan lyder det fra både SF og De Radikale, efter at regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at skære 20 procent i DR's budget.

- Det er et løfte om, at vi vil kæmpe med næb og klør for at undgå, at denne spareplan bliver gennemført, siger politisk leder Morten Østergaard (R).

- Den vil gøre ubodelig skade på et af vores bedste værn imod de holdningspåvirkninger, der kommer fra udlandet, siger han.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, kalder spareplanen for en nedslagtning af DR.

- Det vil betyde at populære programmer som P3, Ramasjang og DR Ultra vil blive lukningstruet. Og der vil skulle fyres rigtig mange, siger han.

- Vi håber på, at man kan stå sammen i rød blok om at ophæve det forlig, som blå blok vil skabe, siger han.

- Det er det, der er så dumt ved de her små forlig. At der er usikkerhed før og efter et valg. Men det må være resultatet af den måde, blå blok forhandler på.

Alternativets Rasmus Nordqvist er på samme linje.

- Vi synes, at det er hul i hovedet at skære ned på public service i en tid, hvor vi har brug for at opruste i forhold til demokrati og sammenhæng, siger han.

- Når man tager en femtedel ud af budgettet, så vil der blive produceret mindre, også selv om der skulle være effektiviseringsgevinster at hente med ny teknologi. De kan aldrig nå op i den størrelsesorden.

Regeringen og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de øvrige politiske partier skal acceptere den økonomiske ramme - altså besparelserne - for at komme med til de forhandlinger, der forestår, om de kommende års mediepolitik.

SF afviser at forhandle med "en pistol for panden", som Jacob Mark formulerer det. Mens Morten Østergaard siger:

- Vi medvirker hverken til at indføre eller gennemføre den her spareplan. Vi forbeholder os retten til efter et valg at rette op og bremse besparelserne.

Enhedslisten vil til gengæld ikke på forhånd afvise at forhandle med regeringen.

Det kan jo være, at kulturminister Mette Bock (LA) har en genial plan med for, hvordan man får mere public service trods færre penge til DR, lyder ræsonnementet fra medieordfører Søren Søndergaard (EL).

- Vores røde linje er public service eller fake news. Vi vil ikke være med til at svække public service, for svækker vi public service, gavner vi fake news, siger han.

/ritzau/