De griner sammen. De driller hinanden. De krammer goddag og farvel.

SFs formand Pia Olsen Dyhr og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har en helt særlig kemi, som gør det muligt for dem at lave politiske alliancer på tværs af rød og blå blok.

Nu rotter de sig igen sammen for at lægge pres på både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen efter valget. Sidste sommer gjorde de fælles front mod dagpengereformen, nu gælder det ældreområdet. De to partiledere er enige om, at uanset hvad statsministeren hedder efter næste valg, så vil SF og DF sammen kæmpe for, at ældreområdet ikke bliver ramt af flere besparelser.

»Vi vil sammen arbejde for, at der bliver sat flere penge af til ældreområdet i takt med, at der bliver flere ældre. De næste fem år forventer Danmarks Statistik, at der kommer 87.000 flere ældre, og det kræver 4,3 mia. kr. ekstra. Hvis Lars Løkke kommer igennem med sin nulvækst, så kommer der til at mangle penge,« siger Pia Olsen Dyhr og får straks en hurtig replik fra Kristian Thulesen Dahl:

»Ja, og den samme risiko ligger der i den effektivisering på 12 mia. kr., som regeringen allerede har besluttet,« siger han.

Fik kritik fra sine egne

Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl hører til på hver sin fløj i Folketinget. Og selvom de er rygende uenige, når det gælder integration og udlændinge, så forstår de også at finde hinanden på det, de er enige om.

Timingen i at gå ud med en fælles udmelding på ældreområdet nu er også interessant, fordi det kun er godt en måned siden, at Pia Olsen Dyhr angiveligt forlod en hyggemiddag på restaurant Mash i København med de andre partiledere i rød blok. Fordi hun blev kritiseret for sit samarbejde med Dansk Folkeparti. Men mere om det senere.

Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr kan hurtigt blive enige om, hvad de vil på ældreområdet. Ældre skal sikres et værdigt liv, hvor de fortsat har medbestemmelse. Der skal være flere professionelle hænder til pleje og omsorg.

Glæden ved god mad

Der skal være mulighed for ’at komme ud og mærke vinden i håret’. Lysten til og glæden ved god mad og det sociale omkring måltidet skal styrkes. Og så må de fattigste pensionister gerne blive løftet yderligere økonomisk.

Hvad kan I overhovedet gøre som Christiansborg-politikere, når opgaven og prioriteringerne fortsat ligger ude i kommunerne?

POD: »Vi kan levere de fire milliarder, der gør det muligt for kommunerne ikke at skære yderligere ned.«

KTD: »Ja, lige nu sker der år for år en udhuling. Man indfører ny teknologi for at spare medarbejdere. Vores strategi går ud på, at ny teknologi skal frigøre personaleressourcer til pleje og omsorg.«

POD: »Det har man f.eks. gjort i Holstebro, hvor de har fået en robot til at gøre rent, så rengøringsmedarbejderen kan være med til at give de ældre pleje og omsorg i stedet.«

KTD: »Ja, og da jeg besøgte Tove på et plejehjem i Aarhus, kom en robot pludselig rullende ind og kørte helt op foran hende. På skærmen i hovedet på robotten tonede Toves datter så frem. Hun ville lige hilse på sin mor. Da datteren til sidst siger, at hun er nødt til at løbe igen, spørger Tove: ’Skal jeg følge dig ud?’. Det var så sødt. Datteren svarer: ’Nej, jeg finder selv ud’. Men hun stødte godt nok ind i alle møblerne på vejen ud, haha.«

POD: »Jeg ville heller ikke have problemer med at få hjælp af en robot til toiletbesøg og bad, når jeg bliver gammel. Tværtimod. Det ville være totalt grænseoverskridende for mig, at der skulle komme et fremmed menneske og tørre mig i numsen.«

Fordele ved ny teknologi

KTD: »Det vigtige med ny teknologi er, at det ikke bliver omtalt som en spareøvelse, der bliver trukket ned over hovedet på en. Jeg tror, at vores fælles initiativ her kan være med til at flytte fokus over på fordelene ved at udnytte teknologien.«

Men hvordan vil I sikre, at jeres gode initiativer også bliver indført i kommunerne? En række af jeres partifæller i kommunerne er dem, der har været med til at spare på ældreområdet?

KTD: »Det kan ikke nytte, at jeg udstyrer vores lokale folk med dekreter, der gør, at de ikke kan handle derude. De skal påvirke beslutningerne i kommunerne og være parate til at indgå kompromiser. Men selvom kommunerne blev stillet i udsigt, at de ville få flere penge efter valget i 2011, så har de faktisk fået minusvækst. Det er statens ansvar at tilvejebringe muligheden for, at kommunerne kan stoppe nedskæringerne.«

POD: »Både i 2012 og 2013 har kommunerne brugt færre penge, end de egentlig måtte i forhold til budgetloftet. Det er gået ud over velfærden. Men nu presser du på rød blok, så lad mig også presse blå blok. Regeringen har været nødt til at rydde op efter den økonomiske krise, men Venstre siger stadig, at de vil indføre nulvækst. Det betyder, at der ikke vil komme de nødvendige fire mia. til at sikre et nedskæringsstop på ældreområdet. Derfor har vi en fælles interesse i at lægge pres på både regeringen og Venstre.«

KTD: »Jo, men det er nu svært at forestille sig, at der efter valget vil være noget, der ligner bare skyggen af et flertal for nulvækst.«

POD: »Jeg tror faktisk, at der vil være et flertal, der ønsker mere velfærd. Mine venner i rød blok vil i hvert fald, og så er der jo flertal, hvis du holder fast.«

KTD: »Dansk Folkeparti går ikke væk fra et synspunkt om, at de ældre skal have ordentlige vilkår, uanset hvem der sidder som statsminister. Når vi afviser at deltage i en regering, hvis magten skifter efter et valg, så er det netop for at kunne presse mest muligt af vores egen politik igennem.«

Så hvordan kan I bruge hinanden politisk, når I peger på hver sin statsminister?

POD: »Jeg hører, at vi er enige om mange ting både på dagpengeområdet og på ældreområdet. Og jeg vil benytte mig af ethvert flertal, der kan sikre bedre løsninger på de to områder.«

KTD: »Vi lægger nu pres på begge blokke i Folketinget. Så uanset hvem der måtte sidde på magten efter et valg, så vil denne diskussion ikke dø hen. Det er det, vi giver hinanden håndslag på. Derfor bliver de andre partier også nødt til at tage stilling til det.«

I blev enige om dagpenge, nu er I enige om ældrepolitikken. I inspirerer hinanden og kan godt lide hinanden. Men Pia, for et par uger siden forlod du i vrede en middag på restaurant Mash med vennerne i rød blok, fordi du blev kritiseret for dit samarbejde med Kristian?

Præsident-valgkamp

POD: »Jeg har ikke lyst til at kommentere det møde. Jeg er mest optaget af, at vi finder løsninger på ældreområdet, og jeg hører, at Kristian er enig. Som politiker mener jeg, at vi skal være mere optaget af at løse sagerne end af at holde fast i bestemte politiske konstellationer. Det er kun med til at bidrage til folks politikerlede.«

Men du nåede vel en personlig grænse den dag, ellers var du vel ikke gået?

POD: »Nu kommenterer jeg stadig ikke det restaurantbesøg, jeg går op i indholdet.«

Kristian, hvis der var nogen i din blok, der kritiserede dig for at samarbejde med Pia, ville du så også forlade en middag?

KTH: »Det kan jeg slet ikke forestille mig, at de ville gøre. Pia og jeg har haft nogle snakke over tid, og jeg har aldrig oplevet kritik fra hverken kolleger herinde eller fra baglandet. Folk ved, at vi har hver sine positioner. I valgkampen vil blokkene blive sat skarpt op over for hinanden. Vi kommer til at se en præsidentvalgkamp mellem Helle Thorning og Lars Løkke, og vi andre bliver en form for statister i det. Det, vi gør nu, er at lave en modvægt til det.«

POD: »Så vi fortsætter snakken til sommer. Men da er du vel blevet minister, og så har du ikke tid.«

KTH: »Mig, minister? Nej, ikke til sommer da.«

POD: »Skal vi vædde? Nogle gode pølser, for eksempel.«

KTH: »Det er i orden. Vi vædder. Jeg har lige smagt nogle fantastiske vildsvinepølser. Dem tager vi.«