SF er splittet i atomer. Og med flere markante politikeres farvel til deres poster onsdag efter afstemningen om DONG-salget, er det et parti og en partiformand i dyb, dyb krise. Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

For den nu tidligere politiske ordfører og finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), den nu forhenværende næstformand, Peter Westermann (SF) og den tidligere fungerende gruppeformand, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) støttede alle Annette Vilhelmsen (SF) i formandskampen. Men nu har de fået nok.

Følg situationen vedr. SF og DONG live hele dagen på bt.dk

»Det her er nedtællingen for Vilhelmsen som partiformand. Den er i fuld gang nu. Jeg tror, at hun kommer til at sidde til et folketingsvalg og gennem en valgkamp, men hvis det ender med et stort mandattab, og regeringen taber, så er hun færdig som partiformand,« siger Hans Engell og påpeger, at uenighederne stikker dybere end DONG-salget. Det handler om hele regeringssamarbejdet.

»Partiformanden oplever, at alle de, der bar hende til magten, er dem, der nu vender sig imod hende. Det er dem, der lufter sine frustrationer. Det er derfor et parti i dyb krise. Og uanset, hvad de beslutter på gruppemødet her til morgen (torsdag klokken 09.00, red.), bliver der ingen løsning på problemet for dem,« tilføjer han.

Den politiske kommentator vurderer dog, at SF ender med at stemme ja til salget af dele af DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, og at partiet bliver i regeringen efter gruppemødet. Men alligevel kan beslutningen komme til at skabe ballade ud over SF.

»Hvis det er ni mod syv, så er det spørgsmålet, om Socialdemokraterne og de Radikale stiller spørgsmålstegn ved SF i regeringen på det grundlag. Hvis det er sådan, at stort set halvdelen af gruppen stemmer mod aftalen, er det spørgsmålet om, hvorvidt de kan forblive i regeringen,« siger Hans Engell og fortsætter:

»Et af hovedproblemerne er, at Vilhelmsen og Holger K. Nielsen har været en del af forhandlingerne i de halvandet år, de har stået på, så SF kan ikke vende deres vrede mod Corydon eller Vestager. SF har selv været en del af det her forhandlingsforløb.«