Villy Søvndal glæder sig over, at Dansk Folkeparti nu sår tvivl om partiets opbakning til efterlønsreformen.

Når der nu sniger sig forbehold ind i Dansk Folkepartis hidtidige holdning om, at partiet vil stå ved efterlønsreformen, så bringer det smilet frem hos SF-formand Villy Søvndal.

- Det er godt nyt for alle os, der slås for at bevare efterlønnen. Måske er det gået op for DF, hvor dramatiske konsekvenser deres forringelser har for slagteriarbejderen og hjemmehjælperen.

- Måske har DF fundet ud af, at de er blevet snydt. Under alle omstændigheder betyder det her, at slaget om efterlønnen langt fra er afgjort, og jeg vil nu kaste al kraft ind for at bevare efterløn og pension, siger Villy Søvndal.

Hans reaktion kommer på baggrund af, at næstformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, siger til Politiken, at støtten til den omstridte reform først afgøres endeligt efter valget. Det skyldes, at oppositionen straks efter valget vil fjerne den toldkontrol ved grænsen, der blev indført i juni.

- Nu er der opbrud i dansk politik. Den usolidariske aftale om afskaffelse af efterlønnen falder fra hinanden. Efter et valg skal der være nye forhandlinger. Det gør dette valg til en folkeafstemning om efterlønnen.

- Jeg appellerer derfor til alle danskere, der vil bevare efterlønnen: Giv SF musklerne til at give murersvenden og hjemmehjælperen et liv efter de hårde år på arbejdsmarkedet. SF vil bruge alle de muskler, som vælgerne giver os, til at bevare efterlønnen, siger Villy Søvndal.

Toldkontrollen var den afgørende del af Dansk Folkepartis betaling for at støtte efterlønsreformen. De radikale støtter også reformen, men er enige med S-SF i, at grænsebommene skal væk.

Dermed kan Dansk Folkeparti ende i den situation, at partiets betaling er væk, når der skal stemmes om efterlønsreformen. Og på den baggrund sår DF nu tvivl om opbakningen.

/ritzau/