Holder du med rød blok, så gå langt uden om Danske Bank og andre banker, der poster penge i den borgerlige valgkamp. Sådan lyder opfordringen til de vælgere der ønsker en rød regering fra SF´s skatteordfører Jesper Petersen.

Men selvom bl.a. Dansk Supermarked med Netto og Føtex butikkerne også støtter blå blok via AP Møller, så må røde vælgere gerne være kunder her, lyder den umiddelbart inkonsekvente melding fra skatteordføreren.

Hvorfor opfordrer du folk til at undgå de banker der støtter blå blok, når du ikke vil opfordre folk til at undgå at bruge penge i andre henseender, hvor de ender med at gå til blå blok?

- Med Bankerne er det jo en meget direkte måde, de betaler penge til de borgerlige på. Det er direkte fra banken til Lars Løkke eller Pia Kjærsgaard. Med de andre eksempler er det jo sådan noget med, at de er hovedaktionærer i en eller anden virksomhed. Men med bankerne er det sådan et fast valg man træffer, der løber hver dag, så længe man er kunde. Og her er det praktisk muligt at skifte bank.

Hvilken betydning har det, om støtten er direkte eller indirekte. Pengene ender jo det samme sted?

- Det er muligt du kan kalde mig inkonsekvent, men øh, lad mig sige det på den måde, at jeg er glad for med den her historie, at det så kommer frem, at Dansk Supermarked og andre støtter de borgelige partier. Det tror jeg ikke at ret mange er klar over. Men jeg har altså fuld forståelse for, at man den ene dag handler i Netto og den anden dag i Fakta for at få hverdagen til at hænge sammen. Men det er noget andet med valget af bank, hvor man på engang kan træffe et valg om man vil støtte en bank, der giver penge til de borgerlige.

Men det er vel også praktisk muligt at undgå at købe Lego eller gå i Tivoli (begge virksomheder yder via deres aktionærer støtte til de borgelige partier)?

- Om folk går i Legoland eller køber Lego engang imellem, betyder jo ikke noget. Men derimod giver bankerne jo en meget direkte støtte.

Når Danske Bank bliver frarådet som en god bank for røde vælgere, så er hovedargumentet fra Jesper Petersen, at det handler om bankernes direkte støtte til de borgerlige partier.

Men fakta er, at Danske Banks partistøtte sammen med andre bankers donationer bliver samlet i Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv (FFKE) - en forening under bankernes brancheorganisation, Finansrådet. Foreningen har de senere år sendt større bidrag til især Venstre og de Konservative. Altså ikke en direkte støtte, som Jesper Petersen hævder.

Og er du rød vælger og kunde i en 'blå bank', så kan du jo overveje at skifte til Arbejdernes Landsbank, der i år støtter Socialdemokratiet med 250.000kr.