ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO. Foto: Linda Kastrup

Forstår ikke hvorfor erhvervslivet ikke ansætter flere i akutjob. Hvad mener du?

Der er meget lidt forståelse at spore hos SF og Enhedslisten for erhvervslivets manglende lyst til at ansætte folk i akutjob. Det er ufatteligt ringe, lyder kritikken.

Det undrer SFs beskæftigelsesordfører, Eigil Andersen, at 74 procent af 235 adspurgte topchefer afviser at have en særlig forpligtelse til at finde akutjob til de ledige, der falder ud af dagepengesystemet til næste år. Rundspørgen, foretaget af Berlingske Research, viser ifølge Eigil Andersen et manglende moralsk ansvar i i erhvervslivet.

- Det er ufatteligt ringe og meget usolidarisk, at nogle arbejdsgivere vil stå og se på, at nogle mennesker kan havne i en økonomisk ruin. Heldigvis er der også arbejdsgivere, der gerne vil tage et ansvar, men det ændrer ikke ved, at det er for dårligt, når så mange virksomheder ser anderledes på det, siger Eigil Andersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Knap så overrasket er beskæftigelsesordfører Christian Juhl (EL). Han pointerer, at Enhedslisten hele tiden har advaret regeringen imod aftalen, som ikke var forpligtende nok over for det private.

- Det var jo kun en hensigtserklæring, hvilket vi også påpegede i Enhedslisten. Så akutjob-ordningen forløber desværre, som jeg havde frygtet. Men jeg mener ikke, at erhvervslivet bare kan melde sig ud og frasige sig ansvaret. Derfor skulle regeringens aftale også have været meget mere forpligtende, siger Christian Juhl til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener, at regeringen kan blive nødt til at kigge på dagpengereglerne igen til foråret, hvis erhvervslivet ikke får opfyldt deres del af aftalen om at skaffe 7.500 ud af de i alt 12.500 akutjob, som regeringen håber at skaffe.

- Aftalen var jo, at arbejdsgiverne skulle sikre nogle flere jobåbninger for de mennesker, der er ved at miste dagpengene, mens regeringen så til gengæld ikke skulle pille ved dagpengereglerne. Så nu må arbejdsgiverne jo forberede sig på, at dagpengereglerne skal laves i løbet af foråret, så man sikrer de mennesker, som virksomhederne tilsyneladende ikke vil sikre, siger Christian Juhl.

SFs Eigil Andersen har forståelse for, at »virksomheder ikke kan ansætte personer, der ikke er kvalificeret«, men opfordrer virksomhederne til i det mindste at ansætte de ledige, der har kvalifikationerne.

- Jeg ved godt, at arbejdsgiverne juridisk set ikke er forpligtet til at engagere sig i det her, men jeg undrer mig såre over, at så få føler et ansvar, når nu arbejdsgiverne har lovet at medvirke i projektet, siger Eigil Andersen.

Han oplyser desuden, at regeringen skal have et møde med Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening (KL) i december, hvor man skal kigge på, hvordan det går med akutjob-ordningen.

- Det vil give lejlighed til at drøfte den her problematik, siger Eigil Andersen.

HVAD MENER DU? HAR ERHVERVSLIVET EN SÆRLIG FORPLIGTIGELSE? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.