Det er virkelig trist, hvis dele af den danske presse er sunket så dybt, siger SFs retsordfører, efter det er kommet frem, at flere redaktører angiveligt kendte til Se og Hørs ulovlige overvågning af kendte danskere.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF) er med egne ord »mildest talt chokeret« over udviklingen i den såkaldte Se og Hør-sag. Det siger hun, efter at Se og Hørs tidligere nyhedschef Lise Bondesen over for sin nuværende arbejdsplads, Ekstra Bladet, har bekræftet, at Se og Hør i flere år benyttede sig af en hemmelig kilde, der kunne skaffe kreditkortoplysninger om kendte danskere, og at tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup var hjernen bag det hele.

»Det er ganske voldsomt, og indtil for en uge siden må jeg indrømme, at jeg ikke havde fantasi til at forestille mig, at de her ting kunne ske i Danmark. Det er virkelig trist, hvis dele af den danske presse er sunket så dybt,« siger Karina Lorentzen.

Onsdag sendte både Se og Hør og Billed-Bladet medarbejdere hjem som følge af sagen, og den radikale politiker Morten Helveg Petersen (R) fortalte, at han nu har politianmeldt hele Aller Media og ikke blot Se og Hør.

Samtidig skrev BT, at mindst 16 Se og Hør-medarbejdere, herunder de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, har været fuldt ud vidende om den omfattende og systematiske overvågning.

Tre mails, som BT er i besiddelse af og offentliggør torsdag, viser angiveligt, at den journalist på Se og Hør, der havde den tætteste kontakt til »tys-tys-kilden«, løbende har bedt sine kolleger og chefer om input til nye navne på kendte, der skulle omfattes af overvågningsprogrammet.

Sagen rammer ifølge Karina Lorentzen ned i en betændt debat om beskyttelsen af de mange oplysninger, vi i dag er nødt til at aflevere til forskellige myndigheder og organisationer.

»Uanset udfaldet må den politiske konsekvens være, at der nedsættes en kommission, der skal sikre bedre lovgivning, mere kontrol og mere information til borgerne,« siger hun.

Samtidig understreger retsordføreren, at pressen ikke er hævet over loven:

»Jeg må sige, at jeg generelt er bekymret for tendensen til at aflønne kilder. Det må i hvert fald ikke ske, at pressen bevidst ansporer kilder til at give oplysninger, som er skaffet på ulovlig vis. Jeg vil virkelig opfordre til, at pressen kigger indad og eftergår dens metoder,« siger Karina Lorentzen.