Lyt til artiklen

Mens regeringspartiet Socialdemokratiet går tilbage i meningsmålingerne, fortsætter SF med at gå frem.

Den nyeste måling for Voxmeter foretaget for Ritzau er den bedste måling for SF i næsten 12 år.

Partiet står til at få 14,4 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Målingen er lavet mellem 30. januar og 5. februar, og for SF er der en statistisk usikkerhed på 2,1 procentpoint.

Målingen på 14,4 er 6 procentpoint over valgresultatet 1. november sidste år. Partiet er i målingen det andetstørste parti i Folketinget målt på vælgeropbakning.

Så højt er partiet ikke målt siden 27. august 2011, hvor partiet stod til 14,6 procent af stemmerne i en måling fra Voxmeter.

Det var kort før det valg i september 2011, hvor SF trods en mindre tilbagegang endte med at gå i regering med Socialdemokratiet og De Radikale.

Forud for det havde partiet haft særdeles flotte målinger med den populære partileder Villy Søvndal i front.

Valget i 2011 blev dog også starten på en lang nedtur for SF, som endte med at forlade regeringen efter uenighed om salg af Dong.

Ved det næste valg i 2015 fik SF syv mandater, som var det dårligste valg i 38 år.

Den nyeste måling fra Voxmeter viser også, at tilbagegangen fortsætter for Socialdemokratiet, som eller kom ud af valgkampen med et ekstraordinært godt valg på 27,5 procent.

Nu står Socialdemokratiet til at få 22,1 procent af stemmerne, hvilket er det dårligste i otte år. Det var i januar 2015, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) var formand og statsminister i SR-regeringen.

Den dårlige måling for Socialdemokratiet kommer midt i befolkningens, oppositionens og ikke mindst fagbevægelsens utilfredshed med, at regeringen vil gøre helligdagen store bededag til en almindelig arbejdsdag.

Regeringen bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne står i målingen til at 74 mandater. Ved valget fik de tre partier tilsammen 89 mandater og er altså en flertalsregering.

Derfor kan regeringen også gennemtrumfe afskaffelsen af store bededag, selv om flere partier er imod.

Den statistiske usikkerhed for Socialdemokratiet er på 2,5 procentpoint. For SVM-regeringen er den på 3 procentpoint.

Den politiske måling er baseret på 1.047 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

/ritzau/