Over halvdelen af partiets kredsformænd og medlemmer af landsledelsen peger på folketingsmedlemmet Annette Vilhelmsen som ny SF-formand frem for forhåndsfavoritten, sundhedsminister Astrid Krag.

Der skal være kampvalg om formandsposten i SF, og her kan det relativt ukendte folketingsmedlem Annette Vilhelmsen have gode chancer for at slå favoritten Astrid Krag.

En rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt SFs kredsformænd og medlemmer af landsledelsen, viser således, at mere end halvdelen peger på netop Vilhelmsen som deres foretrukne kandidat i formandskampen.

Helt nøjagtigt foretrækker 53 procent af de adspurgte Annette Vilhelmsen som ny formand, mens blot 27 procent peger på sundhedsminister Astrid Krag. 20 procent har svaret »ved ikke«. 64 ud af i alt 135 adspurgte har deltaget i rundspørgen.

Den del af baglandet, der peger på Vilhelmsen, angiver en række årsager til deres valg, og her lyder det blandt andet, at Annette Vilhelmsen »vil samle SF«, »har erfaring fra det kommunale arbejde« og at hun kan »holde barnet, mens vi skifter badevandet«.

En af de lokale SFere, der foretrækker Annette Vilhelmsen, er Hanne Agersnap, der er formand i partiforeningen i Lyngby-Tårbæk. Hun peger især på Annette Vilhelmsens erfaring i en periode, hvor SF er i gang med en »omstillingsperiode«, som Hanne Agersnap siger.

- I hele den omstilling skal vi passe på ikke at tabe vores sjæl, og den tror jeg er bedre vogtet af Annette på grund af de mange roller, hun har haft i partiet igennem mange år, siger Hanne Agersnap, der understreger, at hun udtaler sig på egne vegne og ikke sin partiforenings.

- Astrid har anden erfaring og er ideologisk stærk, men hendes kendskab til partiet er mere snævert fra SFU, hendes lokale partiforening og Christiansborg, så der er nogle aspekter af partiet, hun ikke kender inde fra som Annette gør, siger Agersnap.

Berlingske Researchs rundspørge flugter med en lignende rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt SFs lokalformænd.

Her siger 51 procent, at de vil have Annette Vilhelmsen som ny formand, mens 27 procent foretrækker Astrid Krag.