Lyt til artiklen

Pengene var øremærket til noget helt andet

En formue beregnet til at hjælpe københavnere til bedre boliger er i stedet brugt til at rejse for.

BT kan i dag afsløre, at de såkaldte styregrupper for områdefornyelse- og kvarterløft under Teknik-og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune igennem fem år har rejst elleve gange for samlet 1.008.453 kroner rundt om i Europa.

Styregrupper består både af embedsmænd, repræsentanter for forskellige beboergrupper og ’lokale ildsjæle’.

Jakob Næsager, der er medlem af Borgerrepræsentationen for de Konservative påpeger, at pengene ellers skulle være gået til at hjælpe folk eksempelvis uden eget toilet og bad.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at man konsekvent ser 20-40 personer på to udlandsrejser for hvert byfornyelsesprojekt, siger Jakob Næsager, der har stillet kritiske spørgsmål om sagen til den ansvarlige teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

Shopping på egen hånd

Eksempelvis var styregruppen for Haraldsgadekvarteret på Nørrebro i Istanbul fra 1. til 5. juni 2011 for 159,566,82 skattekroner for at lære om ’borgerinddragelse’. I programmet var indlagt en hel dag, hvor deltagerne frit kunne tage ud at shoppe eller se turistseværdigheder. Dagen kaldes i evalueringen for ’fridagen’.

- Der vil i tidsrummet 09 til 18 også være mulighed for at shoppe på egen hånd eller tage med på en fantastisk tur til Prinseøerne, der ligger lidt over en times sejlads fra Istanbul. Her er biler og motordreven køretøjer ikke tilladt. Guide fra styregruppen medfølger, står der i programmet.

Rene turistfotos

I den efterfølgende evaluering af turen blev de 30 deltagere bedt om at sende fotos ind fra deres ture rundt i Istanbul og her af er en stor del rene turistfotos bl.a. Den Blå Moské, der er meget berømt.

En anden weekendtur fra 2 til 4. marts i år løb op i 158.0000 kroner for 25 personer og helt uden egen betaling. I oplægget bliver rejsen betegnet som en inspirations og ’bankesammen tur’ og i evalueringen af turen efterlyses da også, at der tales med forvaltningsfolk fra Oslo for at høre om deres erfaringer.

At rejsedeltagerne overhovedet gider lave en evaluering er dog ikke en selvfølge. Efter en rejse til Berlin 5.-8. oktober 2008 for 160.517 kr. var det kun otte af de 36 deltagere fra Haraldsgadekvarteret, der udfyldte en evaluering. De rejsende havde ellers fået alt betalt i form af gode middage på restauranter og enkeltværelser til hver af de 36 deltagere på hotel ved Alexander Platz i centrum af Berlin.

Jakob Næsager beder borgmesteren redegøre for prioriteringen af byggepengene.

- Jeg har tidligere spurgt ind til, hvorfor 25 % af byfornyelsesbevillingerne skulle gå til administration. Jeg fik oplyst, at penge bl.a. skulle bruges til inddragelse af lokalbefolkningen og til information til beboerne, siger han.