Forskning i svinepest, mund- og klovesyge og andre eksotiske virussygdomme. Det er, hvad den lille øde ø Lindholm i Stege Bugt har været hjemsted for gennem de sidste 92 år.

Og det er her, de kriminelle udlændinge, der skal rejse ud af Danmark, fremover kan se frem til at opholde sig, efter regeringen og Dansk Folkeparti fredag eftermiddag blev enige om en ny finanslov.

Indtil nu har øen kun haft fornøjelsen af tre faste indbyggere, der fungerer som bådførere og vægtere, mens forskningsinstituttet DTU har fragtet kvæg og svin, der er mistænkte for at være alvorligt syge, til øen.

Men fremover bliver virusforskning altså byttet ud med udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle. Personer, der indtil nu har opholdt sig på udrejsecenteret Kærshovedgård i Bording. (Du kan læse mere om B.T.s afsløringer af de dårlige forhold på Kærshovedgård her).

Øen Lindholm i Stege Bugt, fotograferet fra luften den 6. april 2017.
Øen Lindholm i Stege Bugt, fotograferet fra luften den 6. april 2017. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og E
Vis mere

Det oplyste finansminister Kristian Jensen (V) efter finanslovsforhandlingerne med Dansk Folkeparti:

»De vil ikke være i fængsel. Der vil være en færgedrift frem og tilbage til øen, men færgen vil ikke sejle i døgndrift, og man skal være på udrejsecentret om natten. Så har vi mere styr på, hvor de er henne.«

I øjeblikket kan man ellers kun opholde sig på den lille øde ø, hvis man får en helt særlig tilladelse fra DTU, som er dem, der har stået for forskningen af virusinfektioner hos kvæg og grise på øen.

De fragter de alvorligt syge dyr til Lindholm med færgen Virus eller M/F Ulvsund, og dyrene vender ikke levende tilbage.

Færgen sejler fra byen Kalvehave på fastlandet til Lindholm på 20 til 25 minutter.

På grund af smittefaren er der samtidig også en sikkerhedszone på 100 meter ud fra kystlinjen.

På øen Lindholm i Stege Bugt ligger Statens Veterinære Institut for Virusforskning. Øen har været dansk hovedkvarter for kampen mod de mest smitsomme dyresygdomme i snart 76 år, bl.a. mund- og klovsyge.
På øen Lindholm i Stege Bugt ligger Statens Veterinære Institut for Virusforskning. Øen har været dansk hovedkvarter for kampen mod de mest smitsomme dyresygdomme i snart 76 år, bl.a. mund- og klovsyge. Foto: Finn Frandsen
Vis mere

Tilbage i september i år kom det frem, at den lille ø efter 92 år i løbet af sommeren har lavet sit sidste dyreforsøg.

I stedet vil forskningen, rådgivningen og virusberedskab i det næste år bliver til nye arbejdspladser i Lyngby eller København hos Statens Seruminstitut og Københavns Universitet.

De kan nemlig løse opgaven billigere end Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

I 2019 forventes DTU at flytte fra de eksisterende bygninger, og i løbet af 2021 vil de første beboere så blive overflyttet fra Kærshovedgård til Lindholm.

Det har tidligere også været fremme, at det vil tage DTU et par måneder at få rengjort området for virus.