Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, fik nok af Danmark og Helle Thorning-Schmidt ved EU-topmødet 9. december.

Det skriver Financial Times, der efter utallige interviews med deltagere, bringer en række brudstykker fra forhandlingerne under det seneste EU-topmøde i Bruxelles.

Forhandlingerne var trukket i langdrag, og i de sene nattetimer var stemningen trykket. Efter lange og hårde forhandlinger var 17 eurolande dog blevet enige om at stramme reglerne for de nationale økonomier for at genskabe den økonomiske balance.

Men klokken 02.00 om natten mellem d. 8 og 9. december, efter at lederne havde drøftet den finanspolitiske pagt i over fem timer, forsøgte den britiske premierminister, David Cameron, pludselig at vende flertalsbeslutningen. De fleste statsledere blev enten forvirrede eller foruroligede over udbruddet, og det fik Nicolas Sarkozy til at koge over.

- David, vi vil ikke betale dig for at redde euroen, sagde han.

Derefter fortsatte han ifølge Financial Times sit raseriudbrud mod Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som havde udtalt sig positivt om at indgå et kompromis om traktatændringer for alle 27 lande i stedet for en aftale kun for euro-landene.

- I står uden for euroen, I er et lille land og du er ny. Vi gider ikke høre på dig, sagde Sarkozy til Helle Thorning-Schmidt.

Nicolas Sarkozy, der er kendt for sit iltre temperament, var angiveligt godt og grunddigt træt af Storbritannien og de andre EU-lande, der stadig kun overvejede at tiltræde aftalen.

Financial Times' artikel siger ikke noget om, hvordan Helle Thorning-Schmidt reagerede på Sarkozys udtalelse.

Ifølge forslaget til den kommende europagt, vil de 17 euro-lande kunne pålægges sanktioner, hvis de ikke opfylder pagtens grænser for offentlig gæld og underskud på statsbudgettet. Men ifølge EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, vil Danmark, som står uden for euroen og kun er tilknyttet det fælles valutasamarbejde, være undtaget sanktioner. 


Dermed afgiver Danmark angiveligt ikke national suverænitet, og derfor skulle det ifølge EU-eksperter ikke være nødvendigt med en folkeafstemning, hvis et flertal i Folketinget beslutter at sige ja til pagten.