Flertal i Folketinget vil ikke tillade, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) blander sig i fiskeriet

Selv om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i den igangværende strid om kvotekongerne i fiskeriet ser ud til at redde sit job, er han blevet alvorligt stækket.

Et flertal på seks partier afviser hans ønske om at træde ind i fiskeriaftalen fra december. Dermed er han som den ansvarlige minister på området sat uden for indflydelse på, hvordan dansk fiskeri skal udvikle sig.

På et gruppemøde i dag ventes Dansk Folkeparti at tage stilling til, hvilke konsekvenser striden skal have for Esben Lunde Larsen. Ifølge BT's oplysninger mener DF's ledelse ikke, at sagen er alvorlig nok til at den kan begrunde en ministerfyring. Den omstridte minister undgår dog næppe en stor næse, og dertil kommer, at han heller ikke bliver lukket ind i forligskredsen.

Der var ellers i starten af sidste uge lagt an til, at Esben Lunde Larsen kunne få lov at sidde med ved bordet, når flertallet lægger fiskeripolitikken. Men så brød striden om kvotekongerne ud, og så røg den plan på gulvet.

Simon Kollerup, som er socialdemokratisk fiskeriordfører, vil ikke tage Esben Lunde Larsen til nåde.

»Lige nu vælter skeletterne ud af skabet, og vi må have afklaret denne her sag, før vi kan drøfte vilkårene for en eventuel indtræden i forliget,« siger han med henvisning til, at Esben Lunde Larsen er under anklage for at have tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget.

Den radikale ordfører Sanne Bjørn mener, at det er alt for tidligt at diskutere den slags.

»Normalt er jeg tilhænger af, at man kan tiltræde en aftale, hvis man går ind på de vilkår, der er aftalt. Men her må jeg nok sige, at vi har nogle ting vi skal have ryddet op, inden vi kommer så langt,« siger hun.

»Vi vil ikke bare acceptere, at regeringen tiltræder nu,« siger Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, og Trine Torp fra SF mener, at det først som sidst handler om tillid.

»Vi skal have tillid, til at ministeren loyalt vil gennemføre aftalen, og den plan vi har lagt. Vi har en intention om at vi vil gøre op med den store koncentration af kvoter, og det skal ministeren som minimum forpligte sig til. Det er meget lettere at føre en pakke ud i livet, hvis regeringen er med. Men vi er nødt til at vide, om man er oprigtigt interesseret i at gøre det,« siger Trine Torp.