Det er en intern magtkamp i toppen af Landbrug og Fødevarer, der ligger bag den tidligere forsvarsminister Søren Gades overraskende beslutning om pludselig at træde tilbage fra posten som, administrerende direktør, erfarer bt.dk.

Søren Gade trak for nylig overskrifter, da han var i spil som joker i magtkampen i toppen af Venstre. Her ville Lars Løkke Rasmussens støtter bruge ham i magtkampen som modkandidat til Kristian Jensen, hvis Lars Løkke måtte gå af. Det blev der som bekendt ikke noget af, men der var lidt murren internt i Landbrug og Fødevarer over at direktøren åbenbart var klar til at forlade posten til fordel for grønnere græsgange.



Selve den aktuelle magtkamp har dog ikke noget med det at gøre. Det skyldes, at Søren Gade har været så udfarende og udadvendt i sit arbejde for at profilere organisationen - hvilket han også havde aftalt med ledelsen - at samme ledelse mente, der var behov for at ansætte endnu en direktør til at tage sig af det interne.

Ifølge bt.dk's kilder advarede Søren Gade om, at han var imod idéen, så snart han hørte om den. Men ledelsen gik altså alligevel videre med planen, og derfor er Søren Gade nu gået af, eftersom han ikke kunne få sin vilje. Ifølge de samme kilder har Søren Gade overhovedet ingen planer om et politisk comeback og slet ingen planer om at søge en opstillingskreds for Venstre, der holder landsmøde om to uger.



Ikke desto mindre vurderede mange i Venstre op til hovedbestyrelsesmødet 3. juni, at Søren Gade var en kandidat, der var stærk nok til at vinde formandsposten i Venstre. Derfor kan det slet ikke udelukkes, at forskellige Venstre-kredse kunne have lyst til at opstille den Søren Gade, der var en meget populær forsvarsminister i Anders Foghs regeringer, og ved valget i 2007 var han på top 10-listen over stemmeslugere.

Med knap 24.000 personlige stemmer var den eneste Venstre-mand, der overgik ham, Anders Fogh Rasmussen. Men Gade måtte gå af efter skandalen om bogen 'Jæger – i krig med eliten' og en arabisk oversættelse, der viste sig at være fabrikeret i Forsvarskommandoen. Samtidig var han presset af, at hans kone var syg af kræft og døde, og at han måtte tage sig af sine to døtre.

Siden har Søren Gade tabt sig 20 kg og han er stadig uhyre populær i Venstre-kredse og er desuden fra Holstebro i Vestjylland og kan tiltrække nogle af de samme støtter, som bakker op om Kristian Jensen, der er valgt i Ringkøbing.

Søren Gade vil i dag ikke selv udtalelse sig, men siger i en pressemeddelelse:

'Det har været en stor glæde at få lov at kæmpe for de mange landmænd og virksomheder, der hver dag sørger for, at vi andre kan få brød, smør, mælk og kød på bordet. Jeg synes, at L&F gennem de seneste år har formået at få endnu større gennemslagskraft som repræsentant for et af Danmarks vigtigste væksterhverv. Det arbejde er jeg glad for at have bidraget til. Jeg kan dog ikke se mig selv i den nye ledelsesstruktur, og har derfor indgået en for begge parter fornuftig aftale, der betyder, at jeg stopper i Landbrug & Fødevarer.'
 

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild beklager, at Søren Gade ikke længere kan være organisationens markante talsmand.

- Søren Gade har både som lobbyist og offentlig talsmand givet Landbrug & Fødevarer en endnu mere synlig placering i det danske samfund. Det vil jeg gerne sige Søren Gade stor tak for. Både landmænd og virksomheder har haft stor glæde af Søren Gades altid aktive arbejde for fødevareklyngens mange mærkesager. Det er derfor med beklagelse, at vores veje nu skilles, siger Martin Merrild til b.dk.

 

 

 

.