Da Helle Thorning-Schmidt i aftes klokken 18.30 gik i TV-Avisen på DR1 og forklarede, at hendes datter efter sommerferien udskifter folkeskolen med den fine privatskole Ingrid Jespersen på Østerbro i København, mødte vi ikke en politiker, der forsøgte at være ærlig eller en politiker, der ønskede at forklare og skabe forståelse for sit valg.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Af Simon Andersen, Redaktionschef B.T.

Sandheden om Thorning Schmidts tv-optræden er en helt anden. Den er udtryk for gennemtænkt spin – damage-control, der skal sikre, at en sag, der har potentiale til at true Socialdemokraterne alvorligt, og potentielt true Thorning-Schmidts march mod statsministerkontoret, bliver lagt død, eller i hvert fald begrænset mest muligt.

Spinnet er køligt gennemtænkt og styret af en for de fleste ukendt mand, nemlig Noa Reddington. Han er såkaldt ”særlig rådgiver” for Helle Thorning-Schmidt. Hans job går ud på at få chefen til at se bedt mulig ud i offentligheden og 'tackle' de sager, pressen rejser, så de gør mindst muligt ondt på Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt gik kun på TV og var ærlig af én eneste grund: Hun var afsløret. Pressen, i hvert fald B.T., var allerede på sporet og partilederens spindoktor vurderede, at historien udgjorde en så alvorlig trussel mod chefens politiske virke, at hun valgte at stille op i Danmarks Radio i stedet for at svare på B.T.s spørgsmål.

For fem døgn siden, i tirsdag, afslørede bloggere på 180grader.dk og B.T., at Mette Frederiksens datter gik på privatskole – og at selvsamme Mette Frederiksen i 2005 havde skrevet, at 'det nytter simpelthen ikke, at forældre med overskudsbørn sender deres børn i privatskole så snart der er problemer i folkeskolen.' Reaktionen Mette Frederiksens holdningsskift var kolossal, faktisk uventet voldsom. Hun blev af alle, også trofaste støtter, beskyldt for hykleri, og det har i disse døgn stået Helle Thorning-Schmidt og hendes stab klart, at denne sag kunne udvikle sig sprængfarligt.

Måske derfor var Helle Thorning-Schmidt tavs, selv om hun bar på den hemmelighed, at hun allerede for et år siden skrev sin ene datter op til Ingrid Jespersens Privatskole. Hun kunne have været ærlig, sagt tingene, som de var: At også hendes datter skulle i privatskole. Hun holdt sig tavs. Indtil hun var tvunget til at tilstå.

Fredag modtog B.T. oplysninger om, at Helle Thorning-Schmidt ønskede sine børn på privatskole. Allerede lørdag aften bad B.T.s reporter Helle Thorning-Schmidts to spindoktorer, Noa Reddington og Sten Kristensen, om at besvare avisens opkald. Søndag morgen blev det forsøgt igen. Først hos Sten Kristensen, der 'ikke vidste noget om noget' – og igen hos Noa Reddington, der ikke tog sin telefon.

I disse timer søndag har Thorning-Schmidt og hendes spinfolk lagt en plan: Thorning var nødt til at tilstå, dertil var pressen for tæt på at afsløre hende, men det er bedre at afsløre sig selv. Derfor kontaktede Socialdemokraterne selv TV-Avisen, der også havde spurgt til sagen, og fik – selvfølgelig – lov til at tilstå klokken 18.30 i aftes.

For de fleste mennesker, der ikke er journalister eller politikere, kan dette forekomme inderligt ligegyldigt, men det er det ikke: Socialdemokraterne elsker at bidrage til historien om, at Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommanderer over en særlig hær af onde spindoktorer, men de færreste ved, at Thorning-Schmidt og hendes folk er ligeså udspekulerede. Lad mig kort opsummere Thorning-Schmidts spin:

  • Helle Thorning Schmidt valgte, da sagen om Mette Frederiksens datter eksploderede, at holde sit eget 'skolevalg' hemmeligt – måske i håb om, at det aldrig blev opdaget, men i hvert fald for at kunne kontrollere offentliggørelsen af historien, således at historien først kom ud, når den ville gøre mindst skade.
  • Lørdag henvendte B.T. sig om historien. Det samme gjorde muligvis TV-Avisen. Thorning-Schmidts stab ved på det tidspunkt, at historien ikke kan skjules. Rådgiverne vælger at lade Thorning-Schmidt tilstå – af frygt for at historien ellers afsløres i B.T. uden hendes medvirken. En sådan situation ville være alvorlig: Offentligheden vil da få det indtryk, at Thorning-Schmidt bevidst har forsøgt at skjule sandheden, der så måtte drives frem af pressen. Men ved selv at gå i TV-Avisen og 'tale ud', er det håbet, at hun fremstår mere ærlig.
  • Thornings spindoktorer vælger at gå i TV-Avisen. Det er der flere årsager til. 1) TV er mere flygtigt. 2) Mange interviews er så korte, at Thorning-Schmidt ikke risikerer at blive grundigt 'afhørt' om sagen. 3) Når historien er blevet bragt i TV-Avisen, er det spindoktorernes håb, at den ikke er interessant for morgenavisen – journalister på morgenaviserne rører nemlig helst ikke ved historier, der 'allerede er ude.' 4) Tidspunktet – 18.30 søndag – er så velvalgt sent, at de aviser, der måtte have lyst, ikke kan nå at rulle de store typer frem og dække sagen aggressivt og vedholdende mandag.

Helle Thorning-Schmidt har – med alle midler – forsøgt at spinne sig ud af en pokkers ubehagelig sag.