’Uffe Elbæk havde ikke behøvet at gå af som minister’. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt. ’Der er ikke substans nok i den sag til en fyring’. Det siger den radikale leder Margrethe Vestager. Og de siger også begge, at de i hvert fald ikke har bedt ham om at trække sig.

Alligevel kastede kaospiloten og frontløberen Uffe Elbæk i går eftermiddags håndklædet i ringen og meddelte, at han går af som kulturminister.

Hvorfor så, vil mange sikkert spørge. Især når han samtidig siger, han elsker jobbet.

Den, der kommer nærmest på sandheden, er nok Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard.

- Han kunne overhovedet ikke finde ud af noget som helst. Han rodede rundt i det samråd og kom med alle mulige selvmodsigelser. Han er ikke egnet til at være minister, lyder den hårde dom fra Pia Kjærsgaard.Uffe Elbæk taler selv om, at det er synd, at balladen om ham går ud over Akademiet for Uhæmmet Kreativitet og hans mand Jens Pedersen, og at ’kærligheden er vigtigere end jobbet’.

Det er sikkert også ærlig snak. Men sandheden er i endnu højere grad, at det nok først var tirsdag aften, det gik op for Uffe Elbæk, hvad politik handler om, og hvor hårdt det er. Kaospiloten, der slog sig op på at vise vej for alternative iværksættere, var faret vild i den politiske labyrint.

Sagen fremkom for fem dage siden med en forside på BT om, at Uffe Elbæk havde afholdt fem arrangementer på Akademiet for Uhæmmet Kreativitet, hvor hans mand, Jens Pedersen, er ansat som sekretær. DR havde en lignende historie samtidig.Kaffe var ikke nok

Alle medier tog sagen op, men Uffe Elbæk troede, han kunne klare sagen med en kop kaffe. Først kom Enhedslisten til kaffe lørdag, og så DF og Venstre søndag. Men hans forklaringer var ikke gode nok, for ingen af de inviterede var særligt tilfredse.

Samtidig dukkede flere historier op. BT kunne oplyse, at Uffe Elbæks mand Jens Pedersen var blevet ansat, uden at stillingen var slået op. Snakken gik om, hvorvidt Enhedslisten kunne holde hånden under ministeren, og mange forudså et scenarie som dengang i 2006, hvor Dansk Folkeparti fyrede familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K). Men samtidig så alle parter frem til, hvordan Elbæk ville forklare sig på samrådet i kulturudvalget tirsdag.De borgerlige var ganske vist oppe på tæerne og sendte mange tunge politikere til samrådet. Men ikke desto mindre er sandheden, at Uffe Elbæk ikke stod tæt på afgrunden før samrådet, men at han stod meget tættere på den efter samrådet.

Han virkede lidt forvirret og uforberedt, da han ankom. Han havde ganske vist også været igennem en frygtelig dag, hvor han havde svært ved at komme fra et møde i Jylland til København pga. en midlertidig lukning af Storebæltsbroen.

Grinede ikke


- Jeg frygtede at lave en Erhard Jakobsen, sagde Uffe Elbæk med et skævt grin. Men de grinede ikke i samrådet. Og sammenligningen er heller ikke særlig god, for Erhard Jakobsen kom med vilje for sent til en afstemning, fordi det kunne vælte den socialdemokratiske regering.

Men Uffe Elbæk begik mange flere fejl i det samråd, som han godt vidste var hans livs vigtigste møde. Først prøvede han at forklare, at det ikke var sikkert, AFUK skulle stå for den nye nycirkusuddannelse, selv om det er helt tydeligt, at der ikke er andre muligheder. Det fik den konservative formand Lars Barfoed til at sige, at Elbæk var tæt på at føre kulturudvalget bag lyset.

Men den helt store brøler var, at Uffe Elbæk pludselig tre timer henne i samrådet indrømmede, at han var blevet advaret af en embedsmand mod at holde arrangementer på AFUK - efter at han flere gange tidligere meget kategorisk havde sagt, at embedsmændene ikke havde advaret ham.

KØB DAGENS BT ELLER E-AVISEN HER OG LÆS:

  • Politikere reagerede med chok på oplysning
  • Følte sig ført bag lyset
  • Derfor gik det galt i samrådet
  • Han var blevet en klovn i managen

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.