Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance. Fredag morgen kl. 8.05, Anders Samuelsen er tilbage i den lille lejlighed i indre København, hvor han bor når han er i hovedstaden, efter en løbetur på 5 kilometer i indre København.
Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance. Fredag morgen kl. 8.05, Anders Samuelsen er tilbage i den lille lejlighed i indre København, hvor han bor når han er i hovedstaden, efter en løbetur på 5 kilometer i indre København. Foto: Bax Lindhardt

Den forgangne uge var dramatisk for lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen. Han truede med at vælte Venstre-regeringen - både i interne sms’er og offentligt - og var af samme grund i massivt mediefokus. Men han havde også tid til at gå til fest, løbetræne, fortælle anekdoter til Kristian Thulesen Dahl og sætte sig ind i islamismens mysterier. BT har bedt Anders Samuelsen berette om sin uge i dagbogsform.

MANDAG

Jeg starter kl. 7.00 hjemme i Horsens med en frisk lille løbetur på 4-5 km. Det er mit princip at løbe, inden jeg vågner ordentligt. Det gælder om at få det overstået, inden jeg overtaler mig selv til at lade være. Min yngste søn på 19 og hans kæreste har overnattet, og han skal i skole. Jeg får lidt kaffe og en smoothie, og læser mails, og får den daglige oversigt over, hvad der er sket, fra vores presseafdeling. Jeg tager et smut ud og besøger min storesøster Mette Bock. Hun bor kun to km væk. Jeg ringer til vores politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll og snakker dagen igennem med ham. Det gør jeg hver morgen. Det virker som en rolig og tilforladelig morgen.

Anders samuelsen 4

På TV2 News siger Claus Hjort så pludselig, at skattelettelserne måske skal udsættes til senere. Jeg synes, det virker lidt uoverlagt. Men selvfølgelig havde jeg en mistanke, fordi Lars Løkke havde nævnt muligheden i nytårstalen. Jeg sms’er straks Claus Hjort: »Kære Claus. Der er rygter om, at du vil udskyde skatteforhandlingerne. Inden jeg udtaler mig og eventuelt vælter regeringen, er det nok bedst, vi snakker sammen. Vil du ringe? Anders.« I første omgang må jeg nøjes med et sms-svar fra Claus Hjort, men jeg bliver ved: »Jeg vil stadig gerne høre din blide røst,« skriver jeg. Det ender med, at vi taler i telefon, hvor han lover, at der nok skal komme skattelettelser i top og bund. Jeg ringer til Simon Emil, og vi drøfter hvordan, vi skal reagere. Vi vælger at sige, at det skal ske før sommeren, ellers kan vi ikke garantere regeringens overlevelse. TV2 News ringer. De vil gerne komme forbi mig hjemme i Horsens, og det gør de så. På det tispunkt er jeg stadig i joggingbukser. Telefonen er gået amok. Jeg får et hav af sms’er. Jeg snakker med Berlingske, TV2, Ritzau, Altinget, BT og Jyllands-Posten. DR2 spørger, om jeg kan komme i Deadline om aftenen. Jeg synes, det lykkedes mig at forklare medierne, at det er alvor. I øvrigt er det jo også vildt, at David Bowie er død. We could be heroes. Det var det, jeg forsøgte at forklare Claus Hjort i telefonen.

Jeg kører til København med min bror Kristian. Vi snakker om Bowie og skat. Da jeg ankommer til min Københavner-lejlighed i Tordenskjoldsgade, løber jeg lige en ekstra tur nede ved den lille havfrue. Løb er en god medicin. Man får en halv time uden telefon. Jeg tænker argumenter igennem. Senere på dagen siger jeg f.eks., at hvis varmeregningen pludselig eksploderer, sidder man jo ikke bare og kigger på radiatoren, og håber det går over. Den idé får jeg på løbeturen.

Inden Deadline har jeg en lang telefonsamtale med Claus Hjort. Jeg får en mere uddybende forklaring om, hvad der er deres plan. Jeg har et ømt punkt for Claus Hjort, fordi han ligner min far. Det er utroligt vanskeligt at hade den mand. Jeg har arbejdet sammen med ham siden 2001, hvor han blev beskæftigelsesminister og ikke vidste spor om politik.

I Deadline møder jeg også musikeren Martin Hall og vi snakker om Bowie. Han siger, at vi politikere er under hårdt pres. Hjemme i lejligheden evaluerer jeg reaktionerne. Jeg er ret opgearet og har svært ved at falde i søvn.

TIRSDAG

Jeg skal være i Radio 24Syv 6.40. Derefter snakker jeg med medier til kl 11.00, bl.a. P1, DR2 , og TV2 News. Vi har ledelsesmøde kl. 9.00. Til stede er jeg selv, Leif Mikkelsen, Simon Emil, Mette Bock, pressechef Katrine Herz Mortensen, Per Mikael Jensen, Sune Aagaard og sekretariatschefen. Om tirsdagen plejer vi også at have hulemøde med Lars Løkke, Thulesen Dahl og Søren Pape, men det er aflyst fordi lars Løkke er til regeringsseminar i Kalundborg.

10.30 smutter jeg forbi Udenrigsministeriet og afleverer fingeraftryk til et nyt pas. Kl. 11.00 er der gruppemøde. Jeg har fået at vide på forhånd, at Lars Løkke på pressemødet vil sige, at han vil udskyde forhandlingerne, men vi ser det alligevel. Løkke får det til at lyde som om det tager et halvt år at lave en økonomisk plan, og jeg skriver på Twitter: »Nej, det tager kun fem timer.« Det er der en journalist på pressemødet, der læser, og så spørger han Løkke om det. Det er de moderne tider. Vi snakker om, hvordan jeg skal kommunikere vores budskaber. Skal jeg snakke med journalisterne enkeltvis eller holde et pressemøde? Vi beslutter, at jeg går på TV2 News først, og så kan jeg uddybe det for de mest interesserede bagefter. Først snakker jeg med BT og Jyllands-Posten og derefter vil de andre ind samtidig og det ender med et spontant pressemøde på mit kontor.

Om aftenen er der medlemsfest på Christiansborg, og jeg tager forbi lejligheden for at skifte bukser. I Hofteateret hører vi de nye Four Jacks med Stig Rossen og Keld Heick. Det er super godt, og et af deres hits er jo ’Bare bare bare tage det roligt og giv dig god tid, vi når det nok’. Det er åbenbart Lars Løkkes sang til mig. Ved festen sidder jeg over for Søren Pape og hans kæreste. Jeg sidder også til bords med Lars Løkke, Pia Kjærsgaard, Morten Østergaaard og ægtefæller. Der er dans og drinks og jeg fortæller anekdoter med Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke, men vi snakker ikke topskat. Jeg er hjemme ved et-tiden.

Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance. Fredag morgen kl. 9.04, Anders Samuelsen deltager i debatprogrammet Mennesker og medier på P1. Det har været en lang uge- jeg arbejde mine 37, 5 timer på to døgn. Efter sin medvirken kørte Samuelsen hjem til Horsens, inden han skal retur til København lørdag.

ONSDAG

Jeg er på P3 Morgen kl. 8.00, og bagefter mødes jeg med min ældste søn på Cafe Europa. Vi har gruppemøde kl. 12.00 og beslutter, at jeg ikke behøver at sige meget mere lige nu. Jeg får kritik i lederne i de borgerlige aviser. De mener, det er dumt af mig at true med at vælte regeringen. Men som politiker skal man jo skabe bevægelse i tingerne. På gruppemøderne snakker vi om den politiske situation, hvilke forhandlinger der er i gang hos forskellige ministre. Simon Emil styrer altid mødet. Vi har også somme tider gæster. I denne uge havde vi f.eks. besøg af professor Mehdi Mozaffari, der fortæller om islamisme. Jeg har et møde med Tine Roed fra Dansk Industri. Kl. 16.00 har vi forretningsudvalgsmøde. Der er vi seks personer. Vi snakker om, hvad der skal foregå på hovedbestyrelsesmødet og på landsmødet i april.

Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance. Fredag morgen kl. 8.19, Anders' bror henter ham, for at køre ham til DR-byen og derefter hjem til Horsens.

TORSDAG

Dagen starter med en løbetur. 10.00 skal jeg ned og stemme i folketingssalen. Jeg går ud og får en juicy burger med min bror Kristian og bliver interviewet af Radio 24Syv. Go’Aften Danmark kommer forbi og optager en videohilsen til Helle Thorning, som har fået et nyt job og forlader dansk politik. Jeg siger held og lykke. Men jeg har også sagt til hende personligt, at vi nok er uenige om meget, men jeg tager hatten af for, at hun stadig står op: Mange var knækket under mindre. Hun har måttet stå model til meget. Jeg har et møde ude i byen med en kilde fra centraladmistrationen. Jeg har jo nogle gamle bekendte, jeg snakker med om, hvad der sker. I lejligheden tager jeg en halv time på øjet. Jeg løber en ekstra tur, spiser take away mad og ser Debatten i TV. Jeg ser mange politiske tv-programmer, bl.a. for at følge med i, hvordan journalisterne tænker. Om man er idiot eller genial i denne uge. Men faktisk mener jeg, de konstante analyser får politikerne til at tænke for kortsigtet. Jeg får nogle øretæver nu, men måske succes på sigt.

folketingsvalg2015

FREDAG

Jeg løber en tur 7.15. Jeg tager i DR-byen for at være i Mennesker og Medier og snakker med Ask Rostrup fra DR og Bent Winther fra Berlingske. De er begyndt at lave grin med mig i receptionen på DR. »Nå, der er du igen. Har du sovet her,« spørger de. Derefter sætter jeg mig i bilen og kører hjem til Horsens. Det har værret en hektisk uge, men jeg synes, det er gået godt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.