Lyt til artiklen

I ny bog fortæller Anders Samuelsen, hvordan han sammen med andre i partiet ville sætte Naser Khader stolen for døren i det hedengangne Ny Alliance.

Naser Khaders politiske fremtid som formand for partiet Ny Alliance hang i begyndelsen af 2009 i en særdeles tynd tråd.

Partiet lå alt andet end lunt i meningsmålingerne efter længere tids politisk nedtur, og på et møde hos Saxo Bank-direktør og partimedlem Lars Seier Christensen kort efter nytår var man parat til at tvinge Khader til at overlade formandsposten til Anders Samuelsen (LA).

Det fortæller Samuelsen, der i dag er formand for Liberal Alliance, i en ny bog, som udkommer fredag.

»Naser, Leif Mikkelsen, Villum Christensen, Lars Seier, vores pressechef, Lars Kaaber, og jeg skulle mødes oppe hos Lars efter nytår og prøve at planlægge fremtiden. Sagen var sådan set afgjort inden mødet: Enten måtte Naser selv sige, at han ville overlade styringen til mig - eller også måtte vi andre gøre ham det klart,« fortæller Anders Samuelsen i bogen.

Ifølge Samuelsen havde han det alt andet end godt med den besked, som Naser Khader skulle have på mødet hos Lars Seier.

»Jeg havde så mange knuder i maven i dagene op til mødet. Det var modbydeligt. Naser og jeg havde arbejdet helt tæt sammen i to afsindige år, og nu skulle jeg sige, det ikke gik mere. Min konfliktskyhed slog ud i lys lue.«

Mødet hos Lars Seier endte dog uden en direkte konfrontation mellem de to nu tidligere partifæller, da Naser Khader aldrig dukkede op, men i stedet skrev en besked om, at han var blevet syg.

Kort tid efter valgte Naser Khader selv at sige stop, da han 5. januar ringede til Samuelsen med beskeden om, at han forlod Ny Alliance.

»På det tidspunkt var det ingen overraskelse. Man kunne ikke bebrejde ham, at han havde fået nok. Jeg forstod faktisk slet ikke, hvordan han havde kunnet holde sig på benene igennem alt det. Jeg tror, jeg sagde, at jeg var ked af det, og jeg håbede, vi kunne skilles som gode venner,« forklarer Samuelsen.

I forbindelse med Khaders exit fortalte Anders Samuelsen dengang til Information, at han allerede havde flere gange havde tilbudt Naser at tage over som formand, ligesom han i en besked i forbindelse med mødet hos Lars Seier gjorde Khader opmærksom på, at man ville diskutere formandsposten på mødet.

»Så selvfølgelig vidste han på den baggrund godt, hvor det bar hen,« sagde Samuelsen dengang til avisen.

Ny Alliance skiftede sidenhen navn til Liberal Alliance, hvor Anders Samuelsen i dag er partileder. Naser Khader meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti i marts 2009, men blev ikke genvalgt ved valget i 2011. I dag har Khader trukket sig ud af dansk politik og arbejder for den amerikanske tænketank Hudson Institute i Washington.