Hvis der stadig er ubesvarede spørgsmål, når kulturminister Uffe Elbæk har været i samråd om sit tætte forhold til Gøglerskolen, vil Rigsrevisionen blive bedt om at gå ind i sagen.

Den radikale kulturminister Uffe Elbæk skal tirsdag eftermiddag stå skoleret om sit tætte forhold til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), når han skal i samråd.

Samrådet kan blive afgørende for, om statsrevisorerne vil bede Rigsrevisionen om at se nærmere på sagen, hvor Uffe Elbæk i sin tid som minister har brugt 180.000 kroner på fem arrangementer på skolen, hvor hans mand er ansat, og hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen.

- Der skal være et samråd i morgen, og det kan tænkes, at sagen slutter der, men det kan også tænkes, at der er nogle, der synes, at statsrevisorerne skal bede Rigsrevisionen kigge på det, siger formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Ifølge statsrevisor Henrik Thorup (DF) bør der ske en undersøgelse af hele Kulturministeriets forvaltning, hvis der efter samrådet i morgen fortsat er ubesvarede spørgsmål.

- Hvis vi når dertil, vil jeg foreslå, at vi beder Rigsrevisionen om et notat, hvor vi tager en runde på hele Kulturministeriet, siger han.

Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, vil endnu ikke frede kulturministeren. Han kalder det en »god idé« at få en uvildig undersøgelse af sagen.

- Jeg tror, jeg kan komme tættere på en afklaring (efter samrådet, red.), men der er ingenting, der siger, at vi bliver fuldstændig færdige i morgen, for uanset hvad han siger, skal vi også have afklaret, om der måske er begået ulovligheder, og det kan vi kun komme igennem med ved at lave en uvildig undersøgelse for eksempel gennem Rigsrevisionen, siger han.

Umiddelbart mener Peder Larsen ikke, at sagen er »den mest oplagte« for Rigsrevisionen, men hvis bare en ud af de seks statsrevisorer mener, at Rigsrevisionen skal se nærmere på sagen, vil man bede om en forundersøgelse.

Mandag bad både Venstre og Enhedslisten noget usædvanligt om at få sagens akter udleveret af Kulturministeriet. Normalt må partiernes ordførere vente på ministerens svar i samrådet, men i denne sag vil Jørgen Arbo-Bæhr være ekstra godt forberedt.

- Det er den bedste måde at forberede sig på. Jeg skal finde ud af, hvem der har skrevet hvad til hvem, så jeg kan danne mig et indtryk af, hvordan det kan lade sig gøre, at man holder fem arrangementer på samme sted, og det er det, vi skal til bunds i i morgen, siger han.

Efter sagen begyndte at rulle fredag har både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den radikale leder, Margrethe Vestager, fredet kulturministeren.

- Uffe har ikke tænkt sig ordentligt om, det ved han godt, og det har han blankt erkendt og beklaget. Jeg er tilfreds med, at Uffe har undskyldt, lød det lørdag fra Vestager, efter Elbæk havde beklaget sagen.

Partifællen Zenia Stampe (R) roser dog kulturministeren for at prioritere.

- Uffe Elbæk har fået ørerne i maskinen for at sætte politisk fokus på et miljø, som han ser perspektiver i. Hvad er der galt i det? Skal en kulturminister ikke netop evne at fokusere og fremhæve?, skriver hun på sin Facebook-profil.

Samrådet begynder tirsdag klokken 15.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.