Jonathan Motzfeldt, en af det grønlandske hjemmestyres grundlæggere, døde torsdag, 72 år, af en hjerneblødning.

En af det grønlandske hjemmestyres grundlæggere, Jonathan Motzfeldt, er død efter længere tids sygdom. Jonathan Motzfeldt blev 72 år.

Jonathan Motzfeldt havde kræft og havde i flere omgang været til behandling på Rigshospitalet i København.

Onsdag fik han lungebetændelse og blev indlagt på dronning Ingrids Hospital, og torsdag eftermiddag døde han af en hjerneblødning.

Sælfangersønnen - som blev født i 1938 i Qassimiut i Sydgrønland - blev uddannet lærer ved Illinniarfissuaq i Nuuk 1960 og exam. theol. fra Københavns Universitet i 1966 (i den egenskab viede han for eksempel den tidligere socialdemokratiske partiformand Mogens Lykketoft til journalist Mette Holm i 2005).

Det var dog som politiker, at danskerne og grønlænderne lærte den socialdemokratiske Siumutpolitikeren at kende. Jonathan Motzfeldt var med til at indføre hjemmestyret i 1979 sammen med kammeraterne Moses Olsen og Lars Emil Johansen.

Jonathan Motzfeldt blev den første formand for det nye landsstyre, den politiske chef, og måtte i de følgende år tage nogle ture, både politisk og personligt.

Jonathan Motzfeldt var til fest og farver. Men for mange greb om flasken førte imidlertid til, at han måtte træde tilbage som regeringschef i 1991. Han kom på kur og kom tilbage til posten seks år senere - for i 2002 igen at måtte vige efter et valg på baggrund af beskyldninger om skidt brug af de offentlige midler, blandt andet til repræsentation.

Ved det grønlandske jordskredsvalg sidste år gik det helt galt for Jonathan Motzfeldt. Han fik blot 91 stemmer og opnåede dermed ikke en af de ni pladser, som Siumut fik i Inatsisartut (det tidligere landsting).

Jonathan Motzfeldt var en sjælden blanding af præst og sørøver, har en norsk fiskeridirektør sagt om manden, som mange grønlændere så som en landsfader.

/ritzau/