Regeringen lavede fredag en skatteaftale med Venstre og Konservative. Her kan du se udkastet til den aftale med Enhedslisten, der i sidste øjeblik blev droppet.

Enhedslistens folketingsgruppe nikkede på et gruppemøde fredag kl. 11.15 ja til en aftale med regeringen om en skattereform, der ifølge Enhedslisten var socialt afbalanceret - og samtidig gav skattelettelser og øget arbejdsudbud, som regeringen ønskede.

Men aftalen blev aldrig til noget, for blot nogle timer senere var det Venstre og de konservative, som endte med at lave en aftale med SSFR-regeringen.

Ifølge DR Nyheder så aftalen med Enhedslisten således ud:

Aftalen ville ifølge regeringens beregninger betyde, at arbejdsudbuddet ville vokse med 9.300 personer. Det finanspolitiske råderum ville øges med 1,8 milliarder kroner, som skulle bruges til velfærd.

Regeringen havde med aftalen accepteret, at:

- Fjerne nedreguleringen af overførslerne for tre milliarder kroner. Det ville have sikret, at syge og mennesker med handikap samt ledige ikke bliver hægtet af samfundets økonomiske udvikling.

- Fjerne beskæringen af folkepensionens grundbeløb, der også rammer folkepensionister med helt almindelige supplerende pensionsindtægter.

- Fjerne de planlagte fedt- og sukkerafgifter.

Samtidig indeholdt aftalen følgende:

En forøget ældrecheck, en ledighedspakke til 1,2 milliarder kroner med bl.a. mere uddannelse til unge ledige og bedre muligheder for seniorjob til ældre ledige, der bliver ramt af efterlønsforringelserne samt mulighed for frivillig overgang til den nye førtidspension for pensionister på den gamle ordning.

Aftalen ville samtidig sikre følgende skattelettelser:

- Øget beskæftigelsesfradrag til 9,74 procent samt øget loft til 34.100 kroner

- Øget topskattegrænse til 455.000 kroner

- Øget beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere.


Tror du, at Enhedslisten vil vælte regeringen, som de har truet med efter den nye skatteaftale? 

Deltag i debatten under artiklen