Læs her for at forstå, hvordan parti-toppen reagerer, når partiformanden kritiseres.

I de seneste dage er Helle Thorning Schmidt blevet kaldt 'blank' af den anerkendte sociolog Henrik Dahl, mens andre socialdemokrater har kritiseret S-formandens håndtering af de Radikale.

Det fik den politiske veteran Jens-Peter Bonde til at gå ud i medierne og sige, at Helle Thorning er godt begavet, og at Henrik Dahls kritik ikke er fair.

Også tidligere minister Knud Heinesen har været ude for at forsvare S-formanden. Men hvad sker der egentlig internt i partiet, når partiformanden bliver kritiseret.

Bt.dk har spurgt Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, som har skrevet flere politiske biografier om danske toppolitikere, hvordan det typisk foregår.

Derfor har de 'ingen kommentarer'

- Spindoktorerne og strategerne vil typisk vurdere, om en dårlig sag dør ud af sig selv. I så fald tier man sagen ihjel med replikken ’ingen kommentarer’, når journalisterne ringer, fordi man ellers vil puste til ilden, forklarer Thomas Larsen.

LÆS MERE
- Hvis man i partitoppen vurderer, at det er en sag, som kan bide sig fast, vil man prøve at slå sagen ned. Enten ved at ramme kritikeren eller ved at pille argumenterne i stykker. Det vil partiløjtnanterne, for eksempel de politiske ordførere, tage sig af, siger han.

Derfor blander den gamle garde sig

Ifølge Thomas Larsen handler det typisk om at holde partiformanden ude af sagen - især hvis kritikken går på deres person.

- Alt efter hvor grel kritikken er, kan spindoktoren ringe til nogle af de gamle, velansete politikere, og bede dem om at agere forsvare for partiformanden. Der er masser eksempler på, at partikolleger stimler sammen, når formanden er presset, men der er også masser af eksempler på det modsatte, fortæller Thomas Larsen.

LÆS OGSÅ
- Der har været nogle partier, som er mere ramt af uro end andre, for eksempel De Konservative, hvor partifællerne har kæmpet mere med hinanden end andre partier. Hos Socialdemokraterne har man også ofte set intern kritik, siger han.

Støtten afhænger af meningsmålingerne

Når det kommer til stykket, handler det mest om, hvorvidt partiet er i fremgang eller ej i meningsmålingerne, fortæller Thomas Larsen.

- Hvis partiet er på vej ned i målingerne, er loyaliteten i forhold til formanden meget mindre. Dem, som har gamle regnskaber at gøre op med formanden, benytter lejligheden til at rykke ud med kritik for at sige ’hvad sagde jeg’, forklarer han.

LÆS ARTIKEL

- Andre gange kaster parti-kolleger sig selv ind i debatten, hvis de mener, at en kritik er urimelig, siger Thomas Larsen.

Ifølge Helle Thorning Schmidts rådgiver, Noa Redington, har man ingen kommentarer til emnet.